Glukokortikoidet

Formimi i glukokortikoideve

këto hormonet të korteksit veshkor përfshijnë glokokortikoid, kortizol dhe kortizon. hormonet janë formuar nga kolesterolit me anë të paramenolonit dhe progesterone si dhe fazat e tjera të ndërmjetme. Pas lëshimit në qarkullimin e gjakut, ato lidhen me proteinë transportuese transkortinë. Receptorët e hormoneve ndodhen brenda qelizave në qelizat e pothuajse të gjitha organeve.

Rregullimi i glukokortikoideve

Glukokortikoidet janë pjesë e një qarku kontrolli hipotalamik-hipofizë. hypothalamus formon CRH (Hormoni çlirues i kortikotropinës), hipofizë gjëndër Format ACTH (Hormoni Adrenokortikotropik), i cili nga ana e tij nxit formimin dhe çlirimin e kortizolit. Sekretimi i CRH i nënshtrohet një ritmi ditë-natë me një maksimum në mëngjes. Përveç kësaj, stresi dhe puna e rëndë fizike e detyrojnë sekretimin e tij. Lirimin e ACTH stimulohet nga CRH nga njëra anë, dhe nga adrenalina nga ana tjetër, dhe frenohet nga kortizoli në kuptimin e reagimeve negative.

Efekti i glukokortikoideve

Glukokortikoidët janë steroid dhe marrin përsipër të ashtuquajturat detyra katabolike në trup. Kjo do të thotë që ata mobilizojnë burimet e ruajtura të trupit. Ato mund të ndahen në natyrore, dmth hormonet prodhuar nga trupi, dhe glukokortikoide sintetike, të cilat administrohen në ilaçe.

Të dy llojet veprojnë në mënyrë të barabartë në pothuajse të gjitha qelizat e trupit. Sidoqoftë, ato kanë një efekt të veçantë në qelizat e muskujve, indet yndyrore, mëlçi, veshkat dhe lëkura. Këto organe përmbajnë shumicën e vendeve të ankorimit, pra receptorët, për glukokortikoidet.

Ata depërtojnë në murin qelizor dhe formojnë një kompleks me receptorin e tyre. Ky kompleks ka një ndikim të drejtpërdrejtë në ADN-në e qelizës dhe kështu mund të ndikojë në formimin e substancave. Ky mekanizëm kërkon pak kohë, që do të thotë se efektet e dëshiruara të glukokortikoideve mund të fillojnë vetëm pas 20 minutash deri në ditë.

Atje, ata kryesisht promovojnë konvertimin e proteinat dhe yndyrnat ndaj sheqerit dhe vazhdojnë të ndërhyjnë në metabolizmin e kockave. Një nga detyrat më të njohura të glukokortikoideve është të përmbajë reaksione inflamatore. Duke vepruar kështu, ato pengojnë çlirimin e substancave mesazheve inflamatore dhe imune nga qelizat, duke zvogëluar simptomat tipike si skuqja, ënjtja dhimbje dhe ngrohja. Glukokortikoidet kanë një efekt anti-alergjik dhe dobësojnë Sistemi imunitar (imunosupresive).