Qetësues kundër dhimbjeve

Dhimbje është sinjali i alarmit të trupit tonë, i cili supozohet të na paralajmërojë për rreziqet dhe të na tregojë se diçka nuk është në rregull. Sidoqoftë, para se të ndjehemi dhimbje në mënyrë që të mund të reagojmë ndaj tij, duhet të ndodhin procese të ndryshme në trup. dhimbje fillon diku në trup, për shembull në gisht kur e shpojmë veten në një gjilpërë.

Mbi gisht, dëmtimi shkakton çlirimin e substancave të ndryshme nga qelizat e dëmtuara dhe çon në acarim të një rruge nervore drejt tru. Sidoqoftë, trakti nervor nuk çon drejtpërdrejt në tru, por vetëm tek palca kurrizore. Aty kalohet në një shteg tjetër, i cili më në fund të çon në tru.

Në tru, traktet nervore nga palca kurrizore përfundojnë në zona të veçanta të cilat më pas nxisin perceptimin dhe ndjenjën e "dhimbjes" tek ne. Dhimbja, megjithatë, nuk është e barabartë me dhimbjen dhe kështu që një person mund të ndiejë dhimbje si therëse, të shurdhër, pulsuese, duke trokitur, të ndritshme, apo edhe si tërheqëse. Lloji i dhimbjes shpesh mund të jetë tregues i shkakut të saj.

Dhimbja gjithashtu mund të humbasë funksionin e saj paralajmërues dhe të ndodhë pa arsye ose madje në mënyrë disproporcionale të fortë pa trupin që ka pësuar një dëmtim serioz. Nëse dhimbja zgjat më shumë se gjashtë muaj pa ndonjë shkak, quhet dhimbje kronike. Kjo do të trajtohet ndryshe nga dhimbja akute dhe shpesh merr një kurs të zgjatur dhe shpesh kërkon trajtim nga një mjek i trajnuar i dhimbjes.

Nëse shkaktari i parë ishte një dëmtim i vërtetë që është shëruar, por pas së cilës dhimbja ka mbetur, truri ka zhvilluar një të ashtuquajtur "dhimbje kujtim”Dhe e ndjen lëndimin si akoma të pranishëm. Funksioni aktual mbrojtës ndryshon këtu në një gjendje fizikisht dhe mendërisht shumë stresues dhe bëhet një sëmundje. Përveç dhimbjes së përshkruar më sipër, e cila është një sinjal paralajmërues për t’u kapur, ka edhe lloje të tjera dhimbjeje, si p.sh. dhimbje nervore, kur trakti nervor që supozohet se sjell dhimbjen është vetë i dëmtuar dhe kështu dërgon një sinjal të vazhdueshëm në tru. Në varësi të origjinës së dhimbjes, mjekësia bën dallimin midis dhimbjes sipërfaqësore dhe dhimbjes në tonën organet e brendshme, të cilat ne i ndiejmë, për shembull, kur i kemi dhimbje barku.