Shtrëngimi i muskujve

Prezantimi

Muskul dridhje është një tkurrje e papritur e muskujve që ndodh pa kontroll të vetëdijshëm (të pavullnetshëm). Në terminologjinë teknike kjo quhet miokloni. Të gjitha grupet e muskujve të trupit mund të preken.

Shpesh a dridhje të këmbëve kur bie në gjumë ose një dridhje të muskujve të syrit. Sa i fortë është muskuli dridhje është mund të jetë krejt ndryshe. Shkaqet e shtrëngimit të muskujve janë gjithashtu të ndryshme. Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, shkaku është i padëmshëm. Në raste të rralla, sidoqoftë, sëmundjet serioze, zakonisht neurologjike, mund të qëndrojnë pas saj.

Shkaqet e dridhjeve të muskujve

Tkurrja e muskujve rezulton në një tkurrje të muskujve që nuk mund të kontrollohet me vetëdije. Kjo mund të ndodhë në të gjitha grupet e muskujve të trupit. Shkaqet janë shumë të ndryshme.

Para së gjithash, duhet të dini se në shumicën e rasteve, dridhja e muskujve nuk është e rrezikshme. Sidomos dridhjet e muskujve para se të bini në gjumë janë zakonisht të padëmshme. Sidoqoftë, nëse dridhja e muskujve ndodh përgjithmonë, duhet të konsultoheni me një mjek.

Përveç shkaqeve psikologjike të tilla si tendosja mendore ose stresi, mungesa e magnez gjithashtu mund të shkaktojë dridhje të muskujve. Disa ilaçe gjithashtu mund të shkaktojnë dridhje të muskujve si efekte anësore. Sigurisht, shtrëngimi i muskujve është gjithashtu i mundur pas konsumimit të alkoolit ose ilaçeve.

Ndonjëherë infeksionet bakteriale ose sëmundjet virale gjithashtu luajnë një rol. Në të njëjtën mënyrë, hipoglikemia mund të jetë gjithashtu shkas për dridhjet e muskujve. Sidoqoftë, dridhja e muskujve duhet të merret gjithmonë parasysh së bashku me sëmundjet neurologjike si p.sh. tike or Sindromi i Tourette-it.

Epilepsi gjithashtu mund të ndjehet vetë përmes dridhjeve të muskujve. Kjo vlen edhe për sëmundje të tilla si sklerozë të shumëfishtë ose sëmundja e Parkinsonit. Edhe në diabetikët, dëmtimi i nerva si pjese e polineuropatinë mund të shkaktojë dridhje të muskujve.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, shkaku i dridhjeve të muskujve gjendet direkt në tru, p.sh. në rastin e a tru tumori ose pezmatim i trurit. (Sidoqoftë, duhet të theksohet se dridhjet e muskujve janë absolutisht të padëmshme në shumicën e rasteve. Sidoqoftë, këshillohet që të konsultoheni me një mjek për të përjashtuar sëmundjet kërcënuese.

Sidoqoftë, duhet të theksohet se dridhjet e muskujve janë absolutisht të padëmshme në shumicën e rasteve. Sidoqoftë, këshillohet që të konsultoheni me një mjek për të përjashtuar sëmundjet kërcënuese. Megjithëse dridhjet e muskujve janë zakonisht të padëmshëm, ato gjithashtu mund të jenë një tregues i epilepsi.

Ne rastin e epilepsi, një çrregullim funksional në tru në mënyrë të përsëritur shkakton një përhapje patologjike të ngacmimit në të caktuara qeliza nervore zonat e SNQ. Ky ngacmim i gabuar i rajoneve të caktuara të trurit çon në dridhje të muskujve të ngjashme me krizat. Këto zakonisht janë simptoma klasike kryesore e epilepsisë.

Kjo është e njohur edhe si një kapjen epileptike ose konvulsion. Përveç një krize të përgjithësuar, bëhet një dallim midis krizave fokale. Këtu përhapja patologjike e eksitimit është e kufizuar në një zonë më të vogël të trurit.

Në një krizë fokale, shpesh vetëm një grup i muskujve preket, p.sh. në fytyrë ose vetëm në dorë. Sklerozë të shumëfishtë gjithashtu mund të shfaqet përmes dridhjeve të muskujve. Sidoqoftë, këto zakonisht ndodhin në fazën e vonë të sëmundjes.

In sklerozë të shumëfishtë, këllëfët e mielinës së fibrave nervore shkatërrohen gjatë një sëmundje autoimune. Megjithatë, një i paprekur këllëf mielinë është një parakusht për transmetimin e një ngacmimi. Kjo çon në deficite neurologjike.

Simptomat tipike në diagnozë janë çrregullimet e shikimit, siç janë nervi optik zakonisht preket. Sidoqoftë, mund të ndodhin edhe shqetësime shqisore dhe paralizë. Tërheqja e muskujve nuk është tipike për sëmundjen në fazat e hershme.

Nëse ka një dridhje të pakontrollueshme të muskujve, kjo fillimisht është e frikshme për shumicën e të prekurve. Sidoqoftë, shkaqet shpesh janë të padëmshme. Sidomos një dridhje e qepallë shpesh lidhet me stresin.

Stresi mendor siç është zemërimi në punë ose në marrëdhënie gjithashtu mund të shkaktojë muskuj të pavullnetshëm kontraktimet. Kjo mund të shpjegohet me faktin se gjatë stresit ose tendosjes psikologjike, bilancit midis impulseve ngacmuese dhe frenuese ne qendren sistemi nervor shpesh nuk është mjaft e paprekur. Nëse ky kontroll i vështirë nuk është i saktë, impulset ngacmuese ndonjëherë mbizotërojnë dhe çojnë në tkurrje të muskujve.

Sidoqoftë, simptomat zakonisht tërhiqen me kalimin e kohës. Një shtrëngim i muskujve mund të ndodhë edhe tek njerëz të shëndetshëm dhe zakonisht konsiderohet i padëmshëm. Sidomos pas sporteve, dridhjet e muskujve në gjymtyrë nuk janë të rralla, sidomos pas një seance stërvitore intensive. Në shumicën e rasteve, dridhjet e muskujve pas sportit tregojnë overtraining.

Kjo zakonisht nuk ka vlerë të sëmundjes. Megjithatë, mund të ketë gjithashtu një mungesë të magnez or kalcium pas saj, sepse trupi humbet ujë dhe gjak kripëra (Elektrolitet) me djersë gjatë sportit. Të Hashimotos tiroiditi është një sëmundje kronike autoimune e tiroides që mund të çojë në hypothyroidism.

Simptomat e sëmundjes mund të jenë shumë të ndryshme. Kryesisht, megjithatë, lodhje kronike dhe moskokëçarja janë në plan të parë. Shtim në peshë, ngrirje e shpeshtë, humbjen e flokëve dhe problemet e tretjes raportohen gjithashtu më shpesh.

Ndonjëherë një fazë e shkurtër e hyperthyroidism ndodh ne fillim te semundjes. Kjo karakterizohet nga rrahje të shpejta të zemrës, presion të lartë të gjakut, djersitje e shtuar dhe ankth. Gjatë kësaj faze të sëmundjes, mund të ndodhë edhe dridhje e muskujve.

Në parim, megjithatë, duhet të theksohet se dridhja e muskujve nuk është një simptomë klasike e sëmundjes Hashimoto. Në rastin e një disku hernie, bërthama e brendshme xhelatinoze çan unazën e jashtme fijore të diskut dhe kështu mund të shtypë strukturat nervore fqinje. Simptomat janë të shumëfishta dhe varen nga vendi ku ndodhi hernia diskale, sa i madh është dhe cili nerva ose rrënjët nervore irritohen prej saj.

Ndonjëherë ndodh vetëm një dridhje muskulore. Në raste të tjera, pacienti ankohet për ndjesi shpimi gjilpërash në lëkurë (çrregullim i ndjeshmërisë). Në raste të rënda, muskujt e prekur mund të jenë edhe të paralizuar.