Herpes (Herpes Zoster): Simptomat, Ankesat, Shenjat

Simptomat dhe ankesat e mëposhtme mund të tregojnë herpes zoster (herpes): Faza prodromale (faza e hershme e sëmundjes në të cilën shfaqen simptoma jospecifike; rreth 5 ditë): Së pari, shfaqen simptoma të përgjithshme jospecifike (lodhje, performancë e dëmtuar, ethe dhe dhimbje në gjymtyrë). Pastaj kruajtje lokale (kruajtje) dhe parestezi (shqetësime shqisore). Pastaj shfaqja e vezikulave tipike zoster (fshikëza herpetiforme; të degëzuara në qendër, zakonisht ... Herpes (Herpes Zoster): Simptomat, Ankesat, Shenjat

Dermatoza e dritës polimorfe: Parandalimi

Kufizimi i ekspozimit në diell kontribuon në parandalimin e dermatozës polimorfe të dritës. Profilaksia është e një rëndësie të madhe. Duke u mësuar me dritën me anë të, për shembull, fototerapisë ndaj masave të përgjithshme të mbrojtjes nga drita (kremrat kundër diellit me një faktor të lartë mbrojtjeje nga dielli (mbrojtja UV-A dhe UV-B), veshja e kapakëve/kapeleve, etj.), Të prekurit personi mund të parandalojë ose zvogëlojë… Dermatoza e dritës polimorfe: Parandalimi

Herpes (Herpes Zoster): Shkaqet

Patogjeneza (zhvillimi i sëmundjes) Herpes zoster është një riaktivizim i virusit të varicella zoster (sinonime: virusi i varicella zoster (VZV)-gjithashtu i shkruar si virusi i varicella zoster dhe i referuar si virusi herpes i njeriut-3), i cili ka mbijetuar në mënyrë të padukshme për shumë vite në zona e ganglive të nervit kurrizor dhe/ose kranial. Për shkak të dobësimit të sistemit imunitar,… Herpes (Herpes Zoster): Shkaqet

Dermatoza polimorfe e dritës: Simptomat, Ankesat, Shenjat

Simptomat dhe ankesat e mëposhtme mund të tregojnë dermatozë polimorfe të lehtë: Fillimisht, shfaqet kruajtja, e ndjekur nga skuqje e njomë e lëkurës. Më pas, mund të ndodhin lulëzimet e mëposhtme (ndryshimet e lëkurës; lulëzimi i lëkurës): Bulla (flluska) Papules (vezikula) Papulo-vezikula-përfaqëson një përzierje e papules dhe vezikulës (vezikula). Pllaka (përhapja e substancës areale ose e ngjashme me pllakën e lëkurës). Vendet e predilimit… Dermatoza polimorfe e dritës: Simptomat, Ankesat, Shenjat

Dermatoza polimorfike e dritës: Shkaqet

Patogjeneza (zhvillimi i sëmundjes) Shkaku i saktë i dermatozës polimorfe të dritës nuk dihet. Në studimet e fundit, mendohet se rregullimi imunitar është prishur pas ekspozimit ndaj rrezeve ultraviolet. Rreth 75% e individëve të prekur kanë ndjeshmëri ekskluzive UV-A. 15% tregojnë ndjeshmëri UV-A/B. Hasshtë vërejtur se dermatoza polimorfe e dritës shfaqet edhe nga ekspozimi në diell pas dritares… Dermatoza polimorfike e dritës: Shkaqet

Dermatoza e dritës polimorfe: Terapia

Masat e përgjithshme Masat profilaktike (skema e organizuar sipas progresit): Përshtatja e lehtë në pranverë/verë (rreth 75% e individëve të prekur kanë ndjeshmëri ekskluzive UV-A, 15% tregojnë ndjeshmëri UV-A/B). Krem mbrojtës nga dielli me efekt të spektrit të gjerë dhe faktor mbrojtës nga dielli 30-50 me shtimin e antioksidantëve. Në dermatozën akute polimorfe të dritës: Krem kundër diellit Masa të jashtme (të jashtme) anti-inflamatore (anti-inflamatore), kremëra kortikosteroide nëse është e nevojshme. … Dermatoza e dritës polimorfe: Terapia

Arthrit Psoriatic

Artriti psoriatik (PsA) (sinonimet: Arthritis mutilans psoriatica; Arthritis psoriatica; Arthritis psoriatrica; Artriti dhe spondiliti në psoriasis; Arthropathia psoriatica; Arthropathia psoriatica nec; Artropati në psoriasis nec; distal interphalangeal arthropia psoriatica; arthropathica psoriasis; artropatia psoriatike; osteoartropatia psoriatike; spondylitis psoriatica; artriti psoriatik; ICD-10 L40. 5: Artropatia psoriatike) përshkruan… Arthrit Psoriatic

Herpes (Herpes Zoster): Apo diçka tjetër? Diagnoza diferenciale

Sëmundjet infektive dhe parazitare (A00-B99). Infeksionet me viruse të tjera, të tilla si virusi herpes simplex ose coxsackieviruses. Sistemi muskuloskeletor dhe indi lidhës (M00-M99). Arteritis temporalis (sinonimet: Arteriitis cranialis; sëmundja e Horton; arteriti i qelizave gjigante; sindroma Horton-Magath-Brown)-vaskulit sistemik (inflamacion vaskular) që prek arteriet temporales (arteriet e përkohshme), veçanërisht tek të moshuarit. Psikika-sistemi nervor (F00-F99; G00-G99). … Herpes (Herpes Zoster): Apo diçka tjetër? Diagnoza diferenciale

Herpes (Herpes Zoster): Ndërlikimet

Më poshtë janë sëmundjet ose ndërlikimet më të rëndësishme që mund të shkaktohen nga herpes zoster (herpes zoster): Sistemi i frymëmarrjes (J00-J99) Pneumonia (pneumoni)/pneumoniti (p.sh. te pacientët me imunosupresion)-Shënim: ndryshimet tipike të lëkurës shfaqen vetëm me një vonesë e gjatë deri në 14 ditë. Sytë dhe shtojcat e syve (H00-H59). Zoster ophthalmicus (prek 10-20% të zosterit të rritur… Herpes (Herpes Zoster): Ndërlikimet

Herpes (Herpes Zoster): Ekzaminimi

Një ekzaminim klinik gjithëpërfshirës është baza për përzgjedhjen e hapave të mëtejshëm diagnostikues: Ekzaminimi i përgjithshëm fizik - përfshirë presionin e gjakut, pulsin, temperaturën e trupit, peshën e trupit, lartësinë e trupit; për më tepër: Inspektimi (shikimi). Skuqje të lëkurës, mukozave dhe sklerave (pjesa e bardhë e syrit) me formimin e vezikulave (vezikula zoster; gjithashtu e mundur pa lulëzim) në dermatomin/zonën e lëkurës së prekur,… Herpes (Herpes Zoster): Ekzaminimi