Ethe

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

Ftohtë, grip, kollë, rinitit med. : Hipertermia anglisht: ethe

Përcaktim

Ethet janë një temperaturë e ngritur e trupit që devijojnë nga vlerat normale, të cilat zakonisht janë shenja të infeksionit, inflamacionit ose reagimeve të tjera imunologjike të trupit.

Prezantimi

Ethet përcaktohet si një rritje e temperaturës së trupit mbi 38 ° C. Në shumicën e rasteve, ethet shfaqen si një simptomë shoqëruese e proceseve inflamatore, infeksioneve ose lëndimeve. Trupi përpiqet të luftojë shkaktimin e sëmundjeve nga jashtë germs, Të tilla si viruset, kërpudhave apo edhe bakteret.

Duke vepruar kështu, vetë sistemi i mbrojtjes së trupit aktivizohet dhe prodhohen substanca specifike që rrisin temperaturën e trupit. Përveç një ndjenje të përgjithshme të sëmundjes me dhimbje koke, lodhje ose ndjeshmëria ndaj dritës, ethet mund të shoqërohen edhe me simptoma të tjera në varësi të fazës përkatëse dhe temperaturës. Këto përfshijnë djersitje të shtuar, lëkurë të zbehtë, rritje frymëmarrje, palpitacione, të përzier dhe një ndjenjë e shtuar e etjes. Shqetësimi i brendshëm dhe një konfuzion i sapo-ndodhur mund të jenë gjithashtu simptoma shoqëruese të etheve të larta.

frekuencë

Ethet në vetvete nuk janë një sëmundje, por më tepër një simptomë që mund të rezultojë nga fotografi të ndryshme klinike. Ngjashëm me shpinën dhimbje, dhimbje koke dhe dhimbje barku, ethet janë një arsye shumë e zakonshme për tu konsultuar me një mjek. Mundësia e etheve bie gradualisht me kalimin e moshës. Ndërsa të porsalindurit zakonisht nuk kanë ethe, foshnjat, fëmijët dhe adoleshentët relativisht shpesh preken nga sëmundjet e shoqëruara me ethe. Në moshën e rritur, vetëm infeksionet relativisht të rënda zakonisht çojnë në ethe.

Me cilat shenja e njoh që kam ethe?

Para se të zhvillohet një ethe, shumica e njerëzve vuajnë nga simptoma tipike si lodhja, përkeqësimi në përgjithësi kusht, dhimbje koke dhe gjymtyrët që dhembin. Sidoqoftë, këto simptoma nuk përcaktojnë nëse ethet shfaqen fare ose sa e lartë do të jetë. Të prekurit mund të ndihen shumë të dobët dhe të sëmurë edhe pa ethe.

Sidoqoftë, niveli i etheve mund të ndikojë në ashpërsinë e simptomave, kështu që një person me një ethe të lartë të ndjehet edhe më i sëmurë. Simptoma të tjera që zakonisht shpallin ethe përfshijnë shpërthime djersitjeje, etje të fortë, të dridhura, lëkurë të thatë dhe të nxehtë, sy të qelqtë, humbja e oreksit, u rrit frymëmarrje shkalla, shqetësimi dhe mjegullimi i vetëdijes. Pas infektimit ose shkaktimit të ngjarjes, brenda pak ditësh (periudha e inkubacionit) ka sëmundje të përgjithshme, lodhje, humbje të performancës, por edhe rinitit, kollë dhe dhimbje koke. Ose paralelisht me këtë ose menjëherë pas kësaj zakonisht fillon e ashtuquajtura të dridhura.

Pavarësisht nga temperatura e ngrohtë e ambientit, kjo kuptohet të jetë një ngrirje dhe drithërim i perceptuar subjektivisht, shoqëruar me dridhje. dridhje bën që muskujt e trupit të lëvizin me sukses të shpejtë. Këto lëvizje të shpejta shkaktojnë nxehtësinë e nevojshme për ethet.

Kryesisht, dridhja e përshkruar ndodh vetëm në fazën fillestare. Sapo trupi të nxehet, energjia e trupit është e mjaftueshme për të ruajtur temperaturën. Me ethe gjenerali kusht zakonisht përkeqësohet dhe simptomat fillestare bëhen më të forta.

Temperatura e lartë mund të çojë në dhimbje koke të forta deri shumë të forta me të përzier dhe të vjella. Pacientët me ethe shumë të larta nganjëherë fillojnë të fantazojnë dhe nuk janë më të përgjegjshëm. Ethet shpesh shoqërohen me djersitje të madhe, me të cilën trupi përpiqet të rregullojë temperaturën nga shinat.

Shumica e pacientëve me ethe të lartë e kanë të vështirë të ngrihen, gjë që rezulton në një shtrat epokal të shtratit. Dhimbje në gjymtyrë është një paralajmërues tipik i të ftohtit. Ethet zakonisht ndodhin disa orë në ditë pas gjymtyrëve që dhembin.

Përveç kësaj, simptoma të tjera të ftohjes si dhimbje koke, dhimbje fyti, rinitit dhe shumë më tepër zakonisht ndodhin. Nëse gjymtyrët që dhembin dhe ethet nuk janë të lidhura me një infeksion, megjithatë, një sëmundje autoimune si p.sh. reumatizma polymyalgia gjithashtu mund të jetë një shkak i mundshëm. Ky shembull specifik përfshin inflamacion të madhësisë së mesme dhe të madhe anije, Me dhimbje duke u ndjerë kryesisht në të dy shpatullat.

Shtë e rëndësishme të njohim sëmundjen, si trajtim me kortizon eshte e nevojshme. Ethet dhe dhimbje barku mund të ketë një sfond infektiv nga njëra anë. Kjo shpesh shkaktohet nga viruset, më rrallë nga bakteret. Ne anen tjeter, apendicit gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje barku dhe ethe.

Në mënyrë tipike, dhimbja e barkut fillon me shpërndarje rreth kërthizës dhe më pas migron me kalimin e kohës në pjesën e poshtme të barkut të djathtë. Një shkak tjetër i mundshëm është i ashtuquajturi Ethet familjare mesdhetare. Kjo është një sëmundje e trashëguar febrile që shkakton sulme të etheve dhe shoqërohet tipikisht nga dhimbje barku.

Sulmet e etheve zakonisht fillojnë para moshës 20 vjeç. Ethet familjare mesdhetare shpesh ngatërrohet me apendicit për shkak të ngjashmërisë së simptomave. dhe Ethet familjare mesdhetare zakonisht tregon se Sistemi imunitar po punon.

Dhimbja e fytit është një simptomë tipike e një infeksioni viral ose bakterial, i cili gjithashtu shoqërohet shpesh me ethe. Pacientët duhet të bëhen të vetëdijshëm për faktin se po marrin ilaçe që shtypin Sistemi imunitar (të ashtuquajturat citostatike ose barna imunosupresive) Nëse atëherë shfaqen dhimbje të fytit dhe ethe, a gjak Kontrolli i qelizave është i domosdoshëm dhe ndoshta një trajtim spitalor është i pashmangshëm.

Dhimbje prapa gjithashtu mund të ndodhë në lidhje me një të ftohtë. Nëse nuk ka simptoma të tjera të ftohjes dhe dhimbje prapa dhe ethet vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore ose përsëriten në mënyrë të përsëritur, duhet të merren parasysh sëmundjet e tjera. Nga njëra anë, sëmundja e Bekhterev është një shkak i mundshëm.

Kjo është një sëmundje kronike, inflamatore e shtyllës kurrizore, e cila mund të çojë në një ngurtësim të shpinës. Sëmundja e Bekhterev mund të shoqërohet nga ethe dhe dhimbje shpine, veçanërisht nëse ndodh vonë ose për herë të parë. Për më tepër, prostatë kancer mund të përjashtohet tek burrat mbi 70 vjeç me ethe në lidhje me humbjen e peshës dhe / ose djersitjen e natës dhe dhimbje prapa.

Kombinimi i etheve dhe dhimbjeve të kokës është një konstelacion tipik i simptomave në ftohjet. Përveç kësaj, simptoma të tjera të tilla si dhimbje fyti, ftohje, kollitje ose diarre zakonisht ndodhin. Sidoqoftë, dhimbjet e kokës mund të jenë gjithashtu një sinjal paralajmërues për shkak të një ftohjeje.

Nëse dhimbjet e kokës bëhen shumë të forta, ethet ngrihen dhe nëse ka një ngurtësi në qafë, meningjit duhet të merren parasysh. Përveç kësaj, turbullohet vetëdija, ndjeshmëria ndaj zhurmës dhe dritës, të përzier, të vjella apo edhe mund të ndodhin kriza. Nëse meningjit dyshohet, është thelbësore të sqarohet kjo, pasi inflamacioni mund të përhapet në tru dhe të çojë në dëmtime të rënda pasuese dhe madje edhe në vdekje.

Meningjit mund të shkaktohet nga bakteret or viruset. Nëse është një infeksion bakterial, duhet të trajtohet me të antibiotikët sa me shpejt te jete e mundur. Nëse ndodh një ethe e shoqëruar me diarre, duhet të supozohet një shkak infektiv.

Diarre infektive mund të shkaktohet nga viruse, baktere dhe, rrallë, nga parazitë. Përveç kësaj, të përzier, të vjella, lodhje dhe të dridhura janë gjithashtu të zakonshme. Diarreja është e butë në ujë dhe shfaqet disa herë në ditë.

Përveç kësaj, të rënda dhimbje barku mund të ndodhë. Mbi të gjitha, megjithatë, kërkohet kujdes nëse diarreja zgjat për disa ditë dhe marrja e lëngjeve kufizohet nga nauze shtesë. Nëse ka gjak dhe / ose mukus në jashtëqitje, duhet të konsultohet një mjek.

Nëse diarre ndodh pas një udhëtimi jashtë vendit, gjithashtu duhet të konsultohet një mjek. Për shembull, një e mundur malarie infeksioni gjithmonë duhet të merret parasysh pas udhëtimeve subtropikale dhe tropikale. Pas 7 deri 42 ditë pas infektimit, ka sulme të etheve, të cilat mund të shoqërohen me diarre, të vjella, të përzier dhe dhimbje barku.

Meqenëse mund të ketë një periudhë të gjatë kohore midis infeksionit dhe shfaqjes së simptomave të para, të prekurit duhet të marrin në konsideratë udhëtimin jashtë vendit, edhe nëse është më shumë se një muaj më parë. Ethet dhe skuqjet shpesh ndodhin në të ashtuquajturat sëmundjet e fëmijërisë. Kjo perfshin fruth, rubeola, rra, fruth i keq dhe ethe tre ditore (eritema subitum).

Përveç fruth i keq të shkaktuara nga bakteret, këto sëmundje shkaktohen nga viruse të ndryshme. Të gjitha sëmundjet shoqërohen nga një tipike skuqje të lëkurës dhe ethe. Zakonisht ethet vërehen para skuqjes, por gjithashtu mund të ndizen përsëri me skuqjen.

Përveç kësaj, simptoma të tjera të ftohjes të tilla si rinitit, kollë, dhimbje fyti dhe lodhje mund të ndodhin.fruth shfaqet, për shembull, me një skuqje të kuqe të thellë, blotchy, nyjëza që fillon në fytyrë dhe prapa veshëve dhe më pas përhapet mbi trup. Rubeola është e ngjashme me fruth për sa i përket përhapjes së tij, por ka tendencë të jetë e kuqe e ndezur dhe me njolla të vogla. Scarlet tregon fillimisht të kuqe të zbehtë, përhapet mbi trup dhe pastaj bëhet e kuqe e ndezur.

Rajoni përreth gojë lihet jashtë, e cila quhet edhe zbehje periorale. Unazat fillimisht shfaqen me një skuqje të kufizuar në faqe (ekzantema e shuplakës). Skuqja pastaj përhapet në mënyrë retike në krahë dhe në trung.

Nga ana tjetër, ethet tre-ditore paraqiten si një ekzantemë e kuqe e zbehtë, me njolla të imëta në bagazhin ose gjithashtu në qafë, e cila në disa raste është e pranishme vetëm për disa orë, por ulet më së voni pas tre ditësh. Perveç fruth i keq, e cila trajtohet me antibiotikët, sëmundjet trajtohen thjesht në mënyrë simptomatike. Nëse ethet shfaqen pa simptoma të mëtejshme dhe pa u gjetur ndonjë shkak i mundshëm për ethe, ajo quhet gjithashtu ethe me origjinë të panjohur.

Normalisht, ethet ndodhin kur Sistemi imunitar po punon me shume Prandaj, kjo mund të ndodhë edhe në faza shumë stresuese të jetës dhe jo domosdoshmërisht duhet të bazohet në një shkak malinj. Sidoqoftë, nëse ethet shfaqen për një periudhë më të gjatë kohore dhe në mënyrë të përsëritur, një sqarim mjekësor është absolutisht i nevojshëm.

Edhe nëse nuk ka simptoma, infeksionet virale ose bakteriale duhet të konsiderohen gjithmonë si shkaktarë. Përveç kësaj, prania e një sëmundje autoimune apo edhe malinje sëmundjet e tumorit duhet të përjashtohen. Sidomos nëse shtohen humbje peshe të paqëllimshme dhe të rënda dhe djersitje natën, një kërkim për të kancer duhet të kryhet.

Për më tepër, statusi i HIV duhet të kontrollohet në çdo rast. Në disa raste nuk mund të gjendet shkas për ethe. Nëse ethet vazhdojnë për më shumë se gjashtë muaj ose përsëriten herë pas here pa shfaqur simptoma gjatë kësaj periudhe ose është gjetur ndonjë shkak - pavarësisht kontrolleve të rregullta - prognoza zakonisht konsiderohet e mirë.