Sistemi kardiovaskular

Sinonime

Qarkullimi i gjakut, qarkullimi i madh i trupit, qarkullimi i vogël i trupit Mjekësia: Qarkullimi kardio-pulmonar

Përcaktim

Sistemi kardiovaskular mund të imagjinohet si një përbërje e dy seksioneve individuale (të vogla dhe të mëdha) qarkullimi i trupit), të cilat janë të lidhura në seri. Ata janë të lidhur nga zemër. Sistemi i madh i qarkullimit të gjakut furnizon trupin me lëndë ushqyese dhe fillon në anën e majtë të zemër me daljen e saj në atriumi i djathtë. Qarkullimi i vogël shkon nga e djathta zemër përmes mushkërive për shkëmbim gazi dhe derdhet në atriumi i majtë.

Struktura e sistemit kardiovaskular

Sistemi kardiovaskular përafërsisht përbëhet nga gjak anije dhe zemra si një pompë muskulore ( detyrë e zemrës), e cila lejon gjak të qarkullojë nëpër trup dhe të furnizojë indet me oksigjen dhe lëndë ushqyese. Organet dhe indet e trupit konsumojnë oksigjen. Prandaj, të reja, të pasura me oksigjen gjak duhet të furnizohen vazhdimisht.

Për këtë qëllim, gjaku i "përdorur" transportohet përmes venave përsëri në zemër. Venat shumë më të vogla nga ekstremitetet dhe organet bashkohen në pjesën e barkut dhe kraharorit të sipërm vena kava (vena cava superiore dhe inferiore). Kjo hapet nga lart dhe poshtë në atriumi i djathtë të zemrës.

Nga atje, gjaku kalon përmes një valvule në barkushe e djathtë dhe pastaj nxirret përmes një valvule tjetër në mushkëritë e djathta dhe të majta. Atje gjaku pasurohet përsëri me oksigjen. Gjaku pastaj kalon nga mushkëritë në atriumi i majtë të zemrës, përmes një valvule në barkushe e majte dhe pastaj përmes kryesore kryesore arterie (aorta) përsëri në qarkullim të madh.

Nga atje, ajo shpërndahet në të gjithë trupin përmes arterieve dhe shpërndan oksigjen dhe lëndë ushqyese në të gjitha organet dhe ekstremitetet. Në varësi të kushteve të mjedisit (nxehtësia, të ftohtit, sforcimi, pushimi) zemra ndryshon frekuencën e rrahjeve. Gjaku anije mund të zgjerohet ose tkurret.

Nëse është ftohtë jashtë, gjaku anije në kontraktimin e ekstremiteteve, në mënyrë që më pak gjak të rrjedhë atje dhe trupi të mos ftohet aq shpejt (centralizimi). Në të kundërt, kur është nxehtë, enët zgjerohen ndërsa trupi përpiqet të lirojë nxehtësinë e tepërt dhe të mbajë konstante temperaturën e trupit thelbësor. Djersitja i shërben gjithashtu këtij qëllimi.

Gjatë sforcimit fizik, enët gjithashtu zgjerohen, veçanërisht enët në muskuj, pasi këto kërkojnë më shumë oksigjen gjatë sforcimit. Prandaj, vëllimi i gjakut shpërndahet në një zonë më të madhe të prerjes tërthore. Zemra tani duhet të rrahë më shpejt në mënyrë që të qarkullojë vëllim të mjaftueshëm në sistemin vaskular.

Tek atletët, zemra rritet në madhësi me kalimin e kohës si rezultat i trajnimit. Si rezultat, mund të nxjerrë më shumë vëllim për rrahje, në mënyrë që të kërkojë një frekuencë më të ulët të rrahjeve si në qetësi ashtu edhe nën stres. Kjo shpjegon shpesh pushimin dukshëm më të ulët Shkalla e zemrës të atletëve.

Në tërësi, sistemi kardiovaskular është shumë kompleks dhe përbëhet nga enët më të vogla (kapilarët) deri te arteriet dhe venat e mëdha që çojnë gjakun nga dhe në zemër. Rregullimi i sistemit kardiovaskular është gjithashtu shumë kompleks dhe mund të përshtatet me shumë fleksibilitet ndaj kushteve të ndryshme tek njerëzit e shëndetshëm. Arteriet janë enët që çojnë larg nga zemra, venat janë enë që rrjedhin drejt zemrës.

Nëse venat - veçanërisht ato në sipërfaqen e këmbë - nuk janë më në gjendje të transportojnë gjakun përsëri në zemër mjaft shpejt, venat me variçe (variçet) zhvillohen. Duke ngadalësuar rrjedhën e gjakut në një thellësi venë, Një mpiksje të gjakut (trombi) mund të formohet, gjë që shkakton pamjen klinike të trombozë. Nëse e tillë a mpiksje të gjakut prishet dhe bartet në gjatë me qarkullimin e gjakut, një mushkëri kërcënuese për jetën emboli mund të zhvillohen.