Hemoglobina: Çfarë tregon vlera juaj laboratorike

Farë është hemoglobina?

Hemoglobina është një komponent i rëndësishëm i qelizave të kuqe të gjakut, eritrociteve. Lidh oksigjenin (O2) dhe dioksidin e karbonit (CO2), duke mundësuar transportin e tyre në gjak. Formohet në qelizat pararendëse të eritrociteve (proeritroblaste, eritroblaste), të degraduara kryesisht në shpretkë. Në raportet laboratorike, hemoglobina zakonisht shkurtohet në "Hb" dhe shprehet në gram për litër ose gram për decilitër (g/L ose g/dL).

Hemoglobina: struktura dhe funksioni

Hemoglobina është një kompleks proteinik i përbërë nga heme pigmenti dhe globina e pjesës proteinike. Ai ka katër nënnjësi, secila prej të cilave ka një molekulë heme. Secila prej këtyre molekulave heme është e aftë të lidhë një molekulë oksigjeni, kështu që një kompleks hemoglobine mund të mbajë gjithsej katër molekula oksigjeni.

Hemoglobina merr oksigjenin nga ajri që thithim në enët e vogla pulmonare, e transporton atë në të gjithë trupin nëpërmjet qarkullimit të gjakut dhe e dërgon atë në qelizat në inde. Hemoglobina e ngarkuar me oksigjen quhet oksihemoglobinë; kur ka lëshuar të gjitha molekulat O2, quhet deoksihemoglobinë. Në formën e tij të pa ngarkuar, ai mund të thithë dioksid karboni në trup, të cilin më pas e çon në enët e vogla të mushkërive. Aty, CO2 lirohet dhe nxirret.

Hemoglobina fetale

HbA1c

HbA mund të ndahet në nëntipe të ndryshme, njëri prej të cilëve është HbA1c. Ai luan një rol të rëndësishëm në kontrollin e terapisë së diabetit. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin HbA1c.

Kur e përcaktoni hemoglobinën?

Përqendrimi i hemoglobinës është një pjesë standarde e çdo analize gjaku. Vlera e Hb në gjak është me interes të veçantë nëse dyshohet për anemi ose rritje të qelizave të kuqe të gjakut (polyglobulia). Vlera e Hb në gjak jep gjithashtu informacion indirekt për çrregullimet e ekuilibrit të ujit (dehidratim, hiperhidrim).

Nëse dyshohet për disa sëmundje dhe si pjesë e disa ekzaminimeve parandaluese, mjeku mund të përdorë edhe procedura të veçanta testimi për të kontrolluar nëse hemoglobina është e pranishme në urinë ose jashtëqitje. Për shembull, Hb në urinë mbi një përqendrim të caktuar ofron dëshmi, ndër të tjera, për:

  • Prishja e qelizave të kuqe të gjakut në gjak (hemoliza)
  • Sëmundjet e veshkave (karcinoma, tuberkulozi i veshkave dhe të tjera)
  • gjakderdhje në traktin urinar

Kur është normale niveli i hemoglobinës?

Kur ulet vlera e hemoglobinës?

Ulja e vlerave laboratorike (Hb më pak se 14 g/dl tek meshkujt ose më pak se 12 g/dl tek femrat) tregojnë anemi. Megjithatë, vetëm kjo nuk tregon shkakun e anemisë: Për këtë duhet të përcaktohen parametra të tjerë të qelizave të kuqe të gjakut, për shembull, numri i eritrociteve, hematokriti, MCV dhe MCH. Shembuj të sëmundjeve me anemi janë:

  • Anemia nga mungesa e hekurit (e zakonshme tek femrat e reja)
  • Çrregullime të sintezës së zinxhirëve të globinës (talasemitë, sëmundja drapërocitare).
  • Sëmundjet kronike (për shembull, kanceri, inflamacioni kronik ose sëmundjet infektive)
  • Mungesa e acidit folik ose mungesa e vitaminës B12

Ulja e hemoglobinës ndodh edhe me gjakderdhje akute, sepse trupi nuk është në gjendje të prodhojë qeliza të reja të kuqe të gjakut mjaft shpejt.

Mbihidratimi (hiperhidrimi) gjithashtu çon në një vlerë të ulur të Hb në gjetjet laboratorike. Megjithatë, kjo është vetëm një mangësi relative. Përmbajtja e Hb në trup mbetet e njëjtë në përgjithësi, por vëllimi i gjakut rritet, duke bërë që përqendrimi i Hb të ulet. Kjo është një anemi holluese, si të thuash. Mbihidratimi ndodh, për shembull, kur solucionet e infuzionit furnizohen me shpejtësi ose në kontekstin e dështimit të veshkave.

Informacione të mëtejshme: Hemoglobina shumë e ulët

Kur rritet hemoglobina?

Një vlerë e ngritur e hemoglobinës është shpesh një tregues i një numri të shtuar të qelizave të kuqe të gjakut. Në mjekësi, kjo quhet poliglobulia. Ndodh ndër të tjera në situatat e mëposhtme:

  • Policitemia Vera (shumëzimi patologjik i qelizave të ndryshme të gjakut)
  • Mungesa kronike e oksigjenit (sëmundjet e zemrës ose të mushkërive, si dhe qëndrimi i zgjatur në lartësi të mëdha)
  • furnizim autonom ose i jashtëm i EPO (në kontekstin e sëmundjeve të veshkave ose dopingut)

Vlera e Hb mund të jetë gjithashtu shumë e lartë nëse ka mungesë të lëngjeve në trup (dehidrim). Në këtë rast, analoge me aneminë e hollimit, është thjesht një tepricë relative e qelizave të kuqe të gjakut, e cila kompensohet nga furnizimi me lëngje.

Çfarë duhet të bëni nëse vlera e hemoglobinës ndryshon?

Devijimi i lehtë nga vlera standarde e Hb është zakonisht i padëmshëm. Megjithatë, vlerat e ndryshuara të hemoglobinës ndodhin edhe në kontekstin e sëmundjeve të ndryshme që kërkojnë sqarime të mëtejshme.

Nëse një vlerë e lartë e hemoglobinës jep dëshmi të poliglobulisë dhe kjo vërtetohet, ekziston një rrezik i shtuar i mbylljes vaskulare për shkak të gjakut më viskoz. Poliglobulia më pas trajtohet me flebotomi dhe mjeku vazhdon të kontrollojë rregullisht hemoglobinën.