Shtrëngim (shtrembërim): Shkaqet, Trajtimi

Shtrembërim: Përshkrimi

Një shtrembërim (ndrydhje) është një dëmtim i ligamenteve (ligamenteve) ose kapsulës së kyçit. Zakonisht shkaktohet nga përdredhja e kyçit. Ligamentet shërbejnë për stabilizimin e kyçeve. Ata drejtojnë lëvizjen dhe sigurojnë që nyja të lëvizë vetëm në një masë të caktuar.

Ligamentet janë bërë nga fibra elastike kolagjeni. Megjithatë, nëse tërheqja e fibrave bëhet shumë e fortë, ligamentet zgjerohen dhe indi dëmtohet. Për shkak se një ndrydhje shpesh copëton edhe enët më të vogla të gjakut në kapsulë, në vendin e lëndimit formohen ënjtje të rënda dhe mavijosje.

Një ndrydhje është e vështirë të dallohet nga një ndrydhje ose çarje e ligamentit. Mjeku nuk mund të bëjë një diagnozë të saktë vetëm në bazë të simptomave. Prandaj, profesionistët mjekësorë shpesh e përcaktojnë termin ndrydhje disi më gjerësisht dhe përkufizojnë ndrydhjen e ligamentit dhe këputjen e ligamentit si një nënlloj të ndrydhjes.

  • Shkalla 1 (ndrydhje e lehtë): Shtrirje e tepërt e ligamenteve pa paqëndrueshmëri ose dëmtim strukturor të ligamenteve.
  • Shkalla 2 (shtrembërim i moderuar = tendosje ligamenti): Shtrirje e rëndë ose këputje e pjesshme e një ose më shumë ligamenteve, gjithashtu ende pa paqëndrueshmëri të kyçeve
  • Shkalla 3 (shtrembërim i rëndë = këputje ligamenti): këputje e një ose më shumë ligamenteve me paqëndrueshmëri të kyçeve

Ndrydhjet e kyçit të këmbës janë më të zakonshmet nga të gjitha dëmtimet e ligamenteve. Ndodh kryesisht në sportet në të cilat lëvizjet shumë të fuqishme bëhen shpejt dhe shpesh me këmbët, si për shembull në futboll apo edhe në ski. Një ndrydhje mund të ndodhë edhe në jetën normale të përditshme, për shembull kur zbrisni shkallët shumë shpejt ose kur ecni në terrene të pabarabarta. Mund të ndodhë shpejt që të përdredhni kyçin e këmbës dhe të merrni një ndrydhje.

Mjekët i ndajnë ndrydhjet e kyçit të këmbës në nëntipe të ndryshme, në varësi të ligamenteve të kyçit të prekur. Trauma supinacionale është më e zakonshme nga të gjitha lëndimet sportive. Ekspertët mjekësorë i referohen traumës supinacionale si "përdredhja e kyçit të këmbës" klasike në të cilën shputa e këmbës kthehet nga brenda (drejt këmbës tjetër). Ligamenti i jashtëm është tepër i shtrirë gjatë procesit. Në mënyrë të folur, lëndimi quhet "kyç i ndrydhur".

Si hap i parë i trajtimit, gjithmonë duhet të ftohni zonën e prekur menjëherë dhe mundësisht ta ngrini atë. Shtrembërimet që ndodhin në jetën e përditshme duhet të ekzaminohen edhe nga një mjek (mjek i përgjithshëm, kirurg traumatik ose ortoped). Ashpërsia e një ndrydhjeje zakonisht mund të vlerësohet me besueshmëri vetëm nga një profesionist mjekësor, veçanërisht sepse ashpërsia e dëmtimit nuk lidhet domosdoshmërisht me ashpërsinë e dhimbjes. Kështu, lëndimet edhe më të rënda mund të shkaktojnë dhimbje relativisht të vogël. Një shtrembërim i patrajtuar mund të shkaktojë dëme të pariparueshme në nyje.

Shtrembërimi: Simptomat

Një ndrydhje është zakonisht shumë e dhimbshme. Njerëzit e lënduar zakonisht vërejnë se kanë pësuar një ndrydhje menjëherë gjatë ose pas lëndimit. Ndonjëherë nyja e prekur nuk mund të lëvizë më siç duhet dhe ajo fryhet rëndë pas një kohe të shkurtër. Nëse këputen enët e gjakut, në vendin e lënduar krijohet edhe një mavijosje (hematoma).

Rreziku i përdredhjes përsëri rritet ndjeshëm. Meqenëse nyja nuk është më e kufizuar në gamën e saj të lëvizjes nga ligamentet stabilizuese dhe kapsula e kyçit, ajo mund të bëhet e gabuar nën ngarkesë, gjë që me kalimin e kohës çon në konsumim të parakohshëm të kyçit (artrozë).

Në rastin e ndrydhjes së qafës së mitrës, përveç dhimbjes së fortë shfaqen simptoma të tjera. Këto përfshijnë një ndjenjë ngurtësie në qafë, dhimbje koke dhe marramendje. Ashpërsia e simptomave varet nga ashpërsia e dëmtimit. Një ndrydhje e rëndë mund të shkaktojë gjithashtu vështirësi në gëlltitje, shqetësime të gjumit, shikim dhe dëgjim të dëmtuar dhe ndjesi shpimi gjilpërash në fytyrë ose krahë.

Këto simptoma shfaqen kur nervat dhe enët e gjakut në zonën e qafës mund të shtypen. Në raste shumë të rënda, shfaqen simptoma të theksuara neurologjike si paqëndrueshmëria në ecje ose çrregullime të të folurit. Ato ndodhin kur enët që furnizojnë trurin (Ae.vertebrales) janë dëmtuar nga shtrembërimi dhe trungu i trurit dhe truri i vogël nuk marrin mjaftueshëm gjak të pasur me oksigjen.

Shtrembërimi: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Një shtrembërim në nyjen e gjurit ndodh kur gjuri është i përdredhur nga jashtë, për shembull. Deformimet janë veçanërisht të zakonshme në sportet e shpejta si futbolli, hendbolli, volejbolli ose basketbolli. Megjithatë, ato mund të ndodhin edhe në jetën e përditshme kur ecni ose ngjitni shkallët.

Një ndrydhje në nyjet e shpatullës, bërrylit ose gishtit është shumë e rrallë. Ju gjithashtu mund t'i merrni ato duke luajtur sport, duke rënë ose duke lëvizur në mënyrë të sikletshme. Një ndrydhje në shpatull mund të ndodhë gjithashtu nëse bëni ngritje të pamësuar të rëndë.

Shtrembërimi i gishtit të madh është i zakonshëm gjatë skijimit, për shembull: Kur gishti i madh kapet në lakun e shtyllës së skijimit ndërsa bie, ligamenti i jashtëm zgjatet tepër. Në shumicën e rasteve, ajo lot. Zhvillohet i ashtuquajturi gishti i madh i skive.

Një shtrembërim i shtyllës kurrizore të qafës së mitrës (C-shpina) rezulton nga dëmtimet e goditjes me kamzhik, të tilla si ato që ndodhin në aksidente trafiku. Rreziku i një shtrembërimi të shtyllës së qafës së mitrës është veçanërisht i lartë në një përplasje nga ana e pasme. Megjithatë, një shtrembërim i shtyllës kurrizore të qafës së mitrës mund të ndodhë edhe në aksidente sportive dhe rekreative.

Shtrembërimi: ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse keni një shtrembërim ose dyshoni për një dëmtim tjetër të kyçit, një kirurg ortoped ose trauma është personi i duhur për t'u kontaktuar. Nëse keni dyshime, mund të konsultoheni edhe me mjekun tuaj të familjes. Në rastin e një shtrembërimi të lehtë, ai mund të ngrejë nyjen dhe t'ju japë këshilla se çfarë të bëni në të ardhmen e afërt. Në rast të një shtrembërimi të rëndë, ai do t'ju referojë te një specialist.

Përshkrimi i simptomave tuaja aktuale dhe çdo sëmundjeje të mëparshme i jep mjekut informacion të rëndësishëm. Në këtë diskutim të historisë mjekësore, ju duhet të raportoni sa më saktë që të jetë e mundur se si ka ndodhur aksidenti ose lëndimi. Për të marrë të dhëna të mëtejshme, mjeku mund të bëjë pyetje të tilla si:

  • Kur ka ndodhur saktësisht dhimbja?
  • Çfarë bëtë pas aksidentit?
  • E keni ftohur zonën?
  • E keni lënduar veten në këtë vend më parë?

Pas anamnezës, bëhet një ekzaminim fizik. Së pari, mjeku palpon me kujdes nyjen e prekur. Nëse shfaqet një dhimbje presioni, kjo është shenja e parë e një shtrembërimi. Dhimbja nga presioni ndihet në vendin e lëndimit dhe në afërsi të menjëhershme.

Ekzaminimi i shtrembërimit të OSG (nyjes së sipërme të kyçit të këmbës).

Mjeku rregullon pjesën e poshtme të këmbës me njërën dorë dhe me dorën tjetër përpiqet të kthejë butësisht shputën e këmbës brenda dhe jashtë. Normalisht, diapazoni i lëvizjes është shumë i kufizuar nga ligamentet në të dyja anët. Nëse ka një dëmtim të ligamentit në njërën anë, shputa e këmbës mund të kthehet tepër anash (rritja e varjes së kyçit të kyçit të këmbës).

Një metodë tjetër e ekzaminimit të kyçit të këmbës është testi i sirtarit. Në këtë test, mjeku rregullon përsëri këmbën e poshtme me një krah, ndërsa përpiqet të shtyjë këmbën përpara (drejt gishtërinjve) dhe prapa (drejt thembra). Kjo lëvizje gjithashtu normalisht lejohet vetëm në një masë shumë të kufizuar nga strukturat e ligamenteve. Nëse këmba mund të zhvendoset tepër lehtë drejt pjesës së poshtme të këmbës, ndoshta është i pranishëm një shtrembërim i moderuar (shtrirje e tepërt e ligamentit) ose shtrembërim i rëndë (çarje ligamenti).

Ekzaminim i mëtejshëm: Distortion OSG

Zakonisht, pas ekzaminimit fizik, mjeku ende ekzaminon nyjen e dëmtuar me teknika imazherike që tregojnë shkallën e dëmtimit. Më së shpeshti, kjo përfshin një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) të rajonit të dëmtuar. Kjo i lejon mjekut të shohë nëse një ligament ose kapsula e kyçit është e grisur ose e zgjatur shumë.

Për të përjashtuar dëmtimet e kockave - veçanërisht në aksidente më të rënda - mund të bëhet edhe një radiografi.

Ekzaminimi i shtrembërimit të shtyllës së qafës së mitrës (shtylla e qafës së mitrës)

Një shtrembërim i shtyllës kurrizore të qafës së mitrës është potencialisht shumë i rrezikshëm sepse struktura të rëndësishme si palca kurrizore, rrugët e rëndësishme nervore dhe enët e gjakut që furnizojnë trurin (arteriet vertebrale/vertebrale) ndodhen në zonën e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës. Përpara se të fillojë ekzaminimi fizik aktual, teknikat e imazherisë (CT, X-ray, MRI) zakonisht përdoren menjëherë për të përjashtuar lëndimet serioze.

Pasi të jenë përjashtuar dëmtimet kërcënuese për jetën, të tilla si një frakturë e paqëndrueshme e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës, mund të vazhdojë ekzaminimi fizik. Përveç kontrollit të diapazonit të lëvizjes, një ekzaminim neurologjik është veçanërisht i rëndësishëm në rastet e dyshimeve për shtrembërim të shtyllës së qafës së mitrës.

Së pari, mjeku kontrollon lëvizshmërinë e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës. Për ta bërë këtë, pacienti duhet ta kthejë kokën në të dyja anët, ta ulë në gjoks dhe ta shtrijë prapa. Përcaktuese për diagnozën është nëse pacienti ka dhimbje gjatë këtij procesi dhe sa larg mund ta lëvizë kokën në drejtime të ndryshme. Ekzaminimi neurologjik varet se çfarë ankesash shpreh pacienti.

Në zonën e qafës rrjedhin nerva të shumtë, të cilët kontrollojnë veçanërisht duart dhe krahun dhe transmetojnë stimuj ndijor nga këto zona të trupit në tru. Dëmtimi i këtyre nervave mund të zbulohet me ekzaminime elektroneurografike (p.sh. matja e shpejtësisë së përcjelljes nervore, elektromiograma, etj.).

Shtrembërim: Trajtim

Trajtimi i një shtrembërimi varet nga ashpërsia e dëmtimit. Shtrembërimet e nyjeve të këmbës dhe këmbës zakonisht trajtohen në mënyrë konservative (jo kirurgjikale). Kirurgjia zakonisht është e nevojshme vetëm nëse kyçi është shumë i paqëndrueshëm për shkak të lëndimit ose nëse pacienti ushtron stres shtesë në nyje për shkak të kërkesave personale ose profesionale (atletët profesionistë, punëtorët e ndërtimit, etj.).

Në rastin e një shtrembërimi të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës (shtrembërim i shtyllës së qafës së mitrës), operacioni kërkohet gjithashtu vetëm për lëndime serioze, për shembull, një dëmtim kockor në shtyllën e qafës së mitrës. Në çdo rast, personat e prekur duhet të kryejnë masat e “ndihmës së parë” menjëherë pas aksidentit në mënyrë që lëndimi të shërohet sa më mirë. Në rast të lëndimeve të shtyllës së qafës së mitrës, kjo duhet bërë me shumë kujdes.

Ndihma e parë

P= Pauzë: Ndaloni menjëherë aktivitetin atletik. Uluni dhe shmangni më shumë peshë në nyje nëse është e mundur. Kjo vlen edhe nëse dhimbja nuk është aq e fortë në fillim. Çdo stres i mëtejshëm mund të dëmtojë më tej ligamentet dhe kapsulën, duke e bërë prognozën shumë më keq.

E = Akull: Ftoheni zonën e prekur për rreth 15 deri në 20 minuta. Përdorni pako akulli ose kompresa me ujë të ftohtë. I ftohti bën që enët e gjakut të kontraktohen dhe të rrjedhë më pak gjak. Mos e vendosni akullin direkt në lëkurë ose mund të ketë ngrirje; vendosni pak pëlhurë midis tyre.

C = Kompresim: Nëse është e mundur, duhet të aplikoni një fashë kompresioni. Kjo stabilizon artikulacionin, ngjesh indin dhe kështu parandalon që gjaku të ikë nga enët e dëmtuara. Një fashë kompresioni gjithashtu parandalon një mavijosje dhe ënjtje më të madhe.

H= Ngritja: Është më mirë të ngrihet nyja e prekur. Kjo e bën më të lehtë që gjaku të rrjedhë nga kyçi përsëri në zemër. Kjo zvogëlon presionin në enët venoze në zonën e lëndimit, në mënyrë që më pak gjak të largohet nga venat e dëmtuara.

Trajtimi nga mjeku

Një ndrydhje zakonisht trajtohet në mënyrë konservative (jo kirurgjikale). Kjo do të thotë që nuk duhet të vendoset më peshë në nyje derisa ligamentet të jenë rikuperuar plotësisht nga dëmtimi. Për t'u siguruar që të mos shtoni më peshë në kyç, aplikohet një fashë stabilizuese (“fashë”) edhe për ndrydhjet e lehta.

Në rast të ndrydhjes në kyçin e këmbës ose gjurit, rekomandohet përdorimi i patericave të parakrahut (“paterica”) për ditët e para pas lëndimit. Në rastin e ndrydhjes në gisht ose dore, mjafton të aplikoni një fashë stabilizuese për të imobilizuar kyçet. Pas periudhës së pushimit, më pas duhet të filloni ushtrime të lehta gjimnastike për kyçin nën drejtimin e mjekut për ta mësuar ngadalë përsëri me lëvizjen.

Trajtimi i shtrembërimit të OSG (nyjes së sipërme të kyçit të këmbës).

Shtrembërimi i kyçit të kyçit të këmbës gjithashtu zakonisht trajtohet në mënyrë konservative. Pacienti duhet ta marrë me lehtësi nyjen e kyçit të këmbës dhe, në varësi të ashpërsisë së dëmtimit, të mos vendosë asnjë peshë mbi të për disa javë. Për të siguruar lehtësim të përhershëm, mjeku aplikon të ashtuquajturën ortozë të kyçit të këmbës. Bëhet fjalë për dy splinte fikse që shtrihen anash kyçit të këmbës dhe lidhen me njëra-tjetrën me një fashë disi më të qëndrueshme. Në ditët e para, një paterica mund të jetë gjithashtu e dobishme.

Me kusht që ligamentet të mos jenë shkëputur plotësisht, ato zakonisht mund të qepen. Megjithatë, nëse pjesët e aparatit ligamentoz ose kapsular janë shkëputur plotësisht, ligamentet mund të merren nga rajone të tjera të trupit për të rindërtuar strukturat në vendin e lëndimit.

Trajtimi i shtrembërimit të shtyllës së qafës së mitrës

Në rast të një shtrembërimi të mundshëm të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës, duhet të imobilizoni kokën dhe qafën nëse është e mundur dhe të shkoni te mjeku sa më shpejt të jetë e mundur. Mos u përpiqni të "imobilizoni" qafën në asnjë rrethanë. Derisa imazheria (rrezet X, CT, MRI) të ketë përjashtuar një dëmtim serioz (veçanërisht në shpinë kockore të qafës së mitrës), mos e lëvizni qafën nëse është e mundur. Aplikimi i "qafës së ngurtë" ose mbajtëseve të qafës duhet gjithashtu të kryhet vetëm nga profesionistë të trajnuar.

Trajtimi i mëtejshëm varet nga ashpërsia e dëmtimit. Për format e lehta të shtrembërimit të shtyllës së qafës së mitrës, zakonisht mjafton imobilizimi dhe administrimi i ilaçeve kundër dhimbjes për disa ditë. Nëse lëndimet e qafës janë më të rënda, mund të jetë i nevojshëm shtrimi në spital për monitorim apo edhe kirurgji.

Sot qafa është e imobilizuar vetëm për disa ditë. Pas kësaj, mjeku vendos një program të lehtë ushtrimesh, i cili rritet gradualisht derisa shpina cervikale dhe strukturat përreth të rigjenerohen plotësisht.

Shtrembërimi: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Me trajtimin e hershëm, dëmtimet dytësore dhe komplikimet shpesh mund të shmangen. Nëse nuk trajtohet, një shtrembërim mund të ketë komplikime dhe efekte të rëndësishme të vonshme. Shtrirja e tepërt ose strukturat e këputura të ligamenteve destabilizojnë artikulacionin. Kjo rrit mundësinë e shtrembërimeve të mëtejshme - nyja bëhet gjithnjë e më e paqëndrueshme.

Ndërsa dëmtimi i aparatit ligamentoz përparon, në një moment zhvillohet i ashtuquajturi "nyje floppy", e cila vështirë se mund të mbajë ndonjë peshë. Një kyç i tillë i lirshëm zhvillohet veçanërisht tek atletët. Ata shpesh vendosin përsëri peshën e plotë në kyçet e tyre sapo të përfundojë periudha e pushimit të përshkruar nga mjeku.

Në fakt, megjithatë, ngarkesa fillimisht duhet të jetë e lehtë dhe vetëm gradualisht të rritet. Për më tepër, periudha e pushimit e përshkruar nga mjeku është vetëm një udhëzues i përafërt. Nëse nyja dhemb nën stres, duhet të vazhdoni ta merrni me qetësi.

Një rrezik tjetër që vjen nga një artikulacion i paqëndrueshëm është shtrembërimi. Nën ngarkesë, kërci konsumohet në mënyrë disproporcionale dhe nyja mund të konsumohet - zhvillohet osteoartriti.

Një ndrydhje e lehtë pa dëmtime shoqëruese dhe me trajtim adekuat dhe të menjëhershëm zakonisht shërohet pa komplikime. Sigurohuni që të kujdeseni për kyçin tuaj për një kohë të gjatë dhe mos filloni sportin menjëherë kur dhimbja të qetësohet. Vetëm pas terapisë adekuate dhe pushimit të mjaftueshëm, nyja do të jetë mjaft e qëndrueshme për të mbajtur përsëri peshën.

Pas një shtrembërimi të lehtë, nyja zakonisht rikuperohet plotësisht dhe më pas është përsëri e qëndrueshme sa një nyje e padëmtuar. Pas shtrembërimeve të moderuara ose të rënda, mund të mbetet pak paqëndrueshmëri. Për të shmangur shtrembërimin e mëtejshëm, duhet të vishni fasha gjatë sporteve në të ardhmen.