Pamjaftueshmëria kronike e veshkave: Simptomat dhe shkaqet

Si funksionon fosfomicina

Fosfomycin vepron baktericid (vret bakteret) duke frenuar hapin e parë në sintezën e murit qelizor bakterial: parandalon formimin e acidit N-acetilmuramic, i cili është thelbësor për ndërtimin e murit qelizor bakterial. Pa një mur qelizor të paprekur, bakteri nuk mund të mbijetojë - ai vdes.

Antibiotiku me spektër të gjerë është efektiv kundër shumë baktereve të ndryshme, si stafilokokët, streptokoket, pneumokoket si dhe enterokoket.

Ekziston rreziku që bakteret të zhvillojnë rezistencë ndaj fosfomicinës për shkak të mekanizmave të transportit të ndryshuar ose proteinave të caktuara. Prandaj, shpesh administrohet në kombinim me antibiotikë të tjerë në infeksione të rënda.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Ilaçi administrohet ose nga goja (nga goja) ose direkt në qarkullimin e gjakut si një infuzion. Kur administrohet nga goja, vetëm një pjesë e antibiotikut absorbohet në trup. Nuk metabolizohet dhe ekskretohet kryesisht në urinë.

Koha pas së cilës gjysma e fosfomicinës ekskretohet përsëri (gjysma e jetës) është mesatarisht rreth dy orë.

Kur përdoret fosfomycin?

  • Infeksionet e sistemit nervor qendror (SNQ) si meningjiti (meningjiti)
  • Infeksionet e lëkurës dhe indeve të buta
  • Pneumonia dhe abscesi i mushkërive
  • Inflamacion i rreshtimit të brendshëm të zemrës (endokarditi)

Në raste të tilla, zakonisht përdoret në kombinim me një antibiotik tjetër.

Në infeksionet e pakomplikuara të traktit urinar (pa faktorë të ndërlikuar si temperatura e lartë, dhimbje krahu, sëmundje shoqëruese etj.), fosfomycin oral (si fosfomycin-trometamol) është ilaçi i zgjedhjes së parë.

Si përdoret fosfomycin

Doza intravenoze e antibiotikut përcaktohet nga mjeku kurues. Kjo varet, ndër të tjera, nga lloji dhe ashpërsia e infeksionit dhe nga mosha e pacientit. Në rast të funksionit të dëmtuar të veshkave, doza duhet të reduktohet.

Antibiotiku mund të administrohet si infuzion tek të porsalindurit. Doza llogaritet individualisht në varësi të peshës trupore.

Fosfomycin oral administrohet në një dozë prej 3 gram si një dozë e vetme. Për këtë qëllim, pluhuri përzihet në një gotë me ujë dhe merret me stomakun bosh, pra dy deri në tre orë para ose pas vaktit, mundësisht pak para gjumit.

Cilat janë efektet anësore të fosfomicinës?

Antibiotiku mund të shkaktojë disa efekte anësore, duke përfshirë:

  • Simptoma gastrointestinale si nauze, të vjella, diarre
  • @ dhimbje koke
  • reaksione alergjike të lëkurës

Nëse vuani nga efekte anësore të rënda ose simptoma që nuk janë përmendur më sipër, ju lutemi konsultohuni me një mjek.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni Fosfomycin?

contraindications

Fosfomycin nuk duhet të përdoret nëse pacienti është alergjik ndaj substancës aktive ose vuan nga dështimi akut i veshkave.

Ndërveprimet

Fosfomycin mund të ndërveprojë me barna të tjera të marra në të njëjtën kohë. Për shembull, metoclopramidi (ilaç kundër të përzierave dhe të vjellave) i marrë në të njëjtën kohë mund të ndërhyjë në përthithjen e antibiotikut në trup. Ilaçe të tjera që gjithashtu stimulojnë lëvizjen e zorrëve mund të kenë një efekt të ngjashëm.

Përveç kësaj, efektiviteti i antibiotikut zvogëlohet nëse merret së bashku me një vakt. Prandaj, rekomandohet një interval kohor.

Kufizimi i moshës

Shtatzënia dhe laktacioni

Deri më sot, nuk ka asnjë provë (përfshirë studimet e kafshëve) që fosfomycin rrit rrezikun e keqformimeve (rreziku teratogjenik) tek fëmija i palindur. Sidoqoftë, gjatë shtatzënisë duhet të kalohet në antibiotikë të studiuar më mirë si pivmecilinam ose penicilinat.

Gjatë ushqyerjes me gji, vetëm një sasi e vogël e substancës aktive kalon në qumështin e gjirit. Pas administrimit të vetëm oral, ushqyerja me gji mund të jetë e pakufizuar.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë fosfomycin

Fosfomycin është në dispozicion me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër në të gjitha format dhe dozat e dozimit. Aktualisht, në Austri dhe Zvicër nuk janë regjistruar preparate intravenoze, por ato mund të merren nëse është e nevojshme.