Rrahjet e zemrës: Më shumë rreth funksionit dhe çrregullimeve

Çfarë është rrahja e zemrës?

Rrahjet e zemrës shënojnë tkurrjen ritmike të muskujve të zemrës (sistolë), e cila pasohet nga një fazë e shkurtër relaksimi (diastole). Shkaktohet nga impulset elektrike të sistemit të përcjelljes së ngacmimit, të cilat e kanë origjinën në nyjen sinusale. Nyja e sinusit është një koleksion i qelizave të specializuara të muskujve të zemrës në murin e atriumit të djathtë në kryqëzimin e venës kava superiore dhe vepron automatikisht. Prej këtu, impulset transmetohen në barkushe.

Rrahjet e zemrës mund të dëgjohen me stetoskop. Një elektrokardiogram (EKG) mund të përdoret për të regjistruar impulset elektrike që e shkaktojnë atë.

Shkalla normale e zemrës në pushim për një të rritur është 60 deri në 80 rrahje në minutë; për të sapolindurit është rreth 120 rrahje në minutë. Atletët e qëndrueshmërisë të stërvitur mirë arrijnë nga 40 deri në 50 rrahje në minutë. Gjatë stresit dhe punës fizike, rrahjet e zemrës rriten në 160 deri në 180 rrahje në minutë.

Cili është qëllimi i rrahjeve të zemrës?

Me çdo rrahje zemre, gjaku pompohet përmes sistemit të qarkullimit të gjakut. Ai furnizon të gjitha zonat e trupit me oksigjen dhe lëndë ushqyese nëpërmjet rrjetit vaskular.

Si funksionon rrahja e zemrës?

Sistemi i përcjelljes

Informacion më të detajuar rreth përçueshmërisë elektrike të zemrës mund të lexoni në artikullin Sistemi i përcjelljes.

Nyja sinus

Mund të lexoni gjithçka të rëndësishme për stimuluesin primar të zemrës në artikullin Nyja e sinusit.

Nyja AV

Mund të lexoni më shumë rreth stimuluesit sekondar të zemrës në artikullin "Nyja AV".

Çfarë shqetësimesh ka në rrahjet e zemrës?

Aritmitë kardiake janë shprehje e acarimit ose dëmtimit të sistemit të përcjelljes. Shkaku janë shpesh sëmundje organike të zemrës si sëmundja koronare e zemrës (CHD), sëmundja e muskujve të zemrës (kardiomiopatia) ose inflamacioni i muskujve të zemrës (miokarditi). Shkaqet psikogjene janë gjithashtu të mundshme. Përveç kësaj, helmimi (intoksikimet) dhe mosfunksionimi i tiroides mund të jenë shkaktarë të aritmive kardiake. Në varësi të ritmit të zemrës, aritmitë ndahen në bradikardi dhe takikardi: Në bradikardi, rrahjet e zemrës janë më të ngadalta se normalja; në takikardi, është më e shpejtë.