Gishti i daulles: Shkaqet dhe diagnoza

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë janë gishtat e daulles? Trashje si pistoni në skajet e gishtërinjve, shpesh e kombinuar me gozhdë xhami të orës (thonj që fryhen tepër në drejtimin gjatësor)
 • Shkaqet: zakonisht sëmundjet e mushkërive ose të zemrës (kanceri i mushkërive, fibroza pulmonare, dështimi kronik i zemrës, etj.), ndonjëherë edhe sëmundje të tjera si sëmundjet e mëlçisë ose të traktit gastrointestinal (hepatiti, sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve, etj.)
 • Çfarë të bëni me gishtat e daulles? Shihni gjithmonë një mjek, pasi shpesh ekziston një sëmundje serioze
 • Trajtimi: Terapia e sëmundjes themelore, e cila zakonisht bën që edhe gishtat e daulles të tërhiqen.

Drum flail fingers: Përshkrimi

Gishtat e daulles janë gishta, falangat fundore të të cilëve janë të zgjatur si piston dhe kanë një trashje të indit të butë. Për më tepër, thonjtë e duarve shpesh janë tepër të lakuar në drejtimin gjatësor (“thonjtë e qelqit të orës”).

Gishtat e rrahjes së daulles mund të shfaqen në njërën ose të dyja anët dhe mund të jenë të lindura ose të fituara. Janë shenjë e mungesës kronike të oksigjenit (hipoksi) në zonat periferike të trupit, pra ato të largëta nga trungu. Kjo shpesh shkaktohet nga sëmundjet e mushkërive ose të zemrës. Megjithatë, ka edhe shkaqe të tjera të mundshme të gishtave të daulles.

Gishtat e daulles: shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Gishtat e daulles me dy anë: Shkaqet

Gishtat e daulles me dy anë shpesh shkaktohen nga sëmundjet e mushkërive ose të zemrës ose sëmundjet e traktit tretës. Megjithatë, shkaqe të tjera janë gjithashtu të mundshme.

Sëmundjet e mushkërisë

Gishtat e dyanshëm të daulles me gozhdë xhami orësh janë shpesh për shkak të një sëmundjeje të mushkërive si:

 • Kanceri i mushkërive (karcinoma bronkiale): shkaku më i zakonshëm i gishtave të dyanshëm të daulleve me gozhdë xhami të orës
 • Bronkektazia (zgjerimi në formë qese i tubave bronkial që nuk mund të regresohet)
 • Emfizema (mbi fryrje e qeseve të vogla të ajrit në mushkëri)
 • Tuberkulozi pulmonar (infeksion bakterial i mushkërive)
 • Fibroza pulmonare (përhapja e fibrave të indit lidhës në mushkëri)
 • Fibroza cistike (çrregullim i lindur metabolik në të cilin prodhohet shumë mukozë viskoze, veçanërisht në rrugët e frymëmarrjes)

sëmundje zemre

Në disa raste, gishtat e daulles mund t'i atribuohen dështimit kronik të zemrës (insuficienca kardiake) ose defekteve të caktuara të zemrës (p.sh. tetralogjia e sëmundjes kongjenitale të zemrës së Fallot). Tumoret e zemrës dhe inflamacioni i rreshtimit të brendshëm të zemrës (endokarditi) janë gjithashtu shkaqe të mundshme.

Sëmundjet e mëlçisë

Sëmundjet gastrointestinale

Sëmundje të ndryshme të traktit tretës mund të jenë gjithashtu shkas për gishtat e daulles, për shembull:

 • sëmundje kronike inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulceroz)
 • Tuberkulozi i zorrëve (tuberkulozi që manifestohet në traktin tretës)
 • Polipoza e zorrës së trashë (polipe të shumta në zorrën e trashë)
 • dizenteri amebike kronike
 • kanceri i zorrës së trashë
 • Kanceri i gjëndrës limfatike në bark (sëmundja e Hodgkin-it abdominal)

Shkaqe të tjera

Ndonjëherë gishtat e dyanshëm të daulles ndodhin pas heqjes kirurgjikale të të gjithë gjëndrës tiroide (tiroidektomia). Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë tumoret në zonën e fytit dhe inflamacionin kronik të kockave (osteomyelitis) me amiloidozë. Ky është depozitimi i proteinave të ndryshuara midis qelizave të trupit.

Gishtat e njëanshëm të daulles: shkaqet

Shkaqet e mundshme të gishtave të njëanshëm të daulles janë, për shembull

 • Aneurizmi (zgjerimi në formë qese i murit të arteries), për shembull në zonën e harkut të aortës (seksioni i arteries kryesore afër zemrës) ose në arterien subklaviane (arteria subklaviane)
 • Limfangiti (pezmatimi i enëve limfatike)
 • Tumori Pancoast (formë e veçantë e kancerit të mushkërive)

Gishti i daulles: çfarë të bëni?

Provimet

Mjeku së pari do të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën) në një konsultim të detajuar me ju. Për shembull, ai do t'ju pyesë për të gjitha simptomat tuaja, çdo sëmundje të mëparshme (si pneumonia e përsëritur) dhe konsumin tuaj të nikotinës.

Gjatë ekzaminimit fizik pasues, mjeku do të ekzaminojë gishtat e daulles dhe (nëse ka) gozhdat e xhamit të orës. Ai dëgjon gjoksin tuaj dhe dëgjon tingujt e zemrës dhe rrahjet në mushkëritë tuaja. Mjeku kërkon gjithashtu shenja të anemisë, si sklerat e zbehta (pjesa e bardhë e syrit) dhe mukozat.

Testet laboratorike janë gjithashtu të rëndësishme për të përcaktuar shkakun e gishtave të daulles. Duke përdorur një analizë të gazit të gjakut, mjeku mund të zbulojë mungesën e oksigjenit. Ai gjithashtu mund të kryejë një numërim diferencial të gjakut (përcaktimin e llojeve të ndryshme të leukociteve) dhe të masë vlerat e tjera të gjakut si kreatinina, ure, kripërat e gjakut (elektrolitet), vlerat e mëlçisë dhe tiroides.

Ka edhe teste të tjera që mund të ndihmojnë për të identifikuar shkakun e gishtave të daulles. Kjo perfshin

 • X-ray e gjoksit (rrezet X e gjoksit)
 • Ekzaminimi me ultratinguj i zemrës (ekokardiografia)
 • Testi i funksionit pulmonar
 • Analiza e pështymës (diagnostikimi i pështymës)
 • Endoskopia e mushkërive (bronkoskopia)

Trajtim