Imunoglobulina G (IgG): Çfarë do të thotë vlera laboratorike

Cilat janë funksionet e imunoglobulinës G?

Imunoglobulina G është një komponent i rëndësishëm i sistemit imunitar specifik. Ai lidh antigjenet (strukturat karakteristike sipërfaqësore) të patogjenëve dhe kështu i shënon ato për disa qeliza të bardha të gjakut (leukocitet). Më pas këto gëlltitin dhe eliminojnë patogjenin.

Përveç kësaj, IgG mbështet sistemin e komplementit, i cili fillon dekompozimin (lizën) e patogjenëve.

Vlerat normale për imunoglobulinën G

Nivelet e IgG maten në serumin e gjakut. Për të rriturit, vlerat midis 700 dhe 1600 mg/dl konsiderohen normë.

Për fëmijët, vlerat normale varen nga mosha.

Kur zvogëlohet imunoglobulina G?

Në disa raste, mungesa e IgG është e lindur. Në shumicën e rasteve reduktohen edhe klasat e tjera të antitrupave, kështu që flasim për agamaglobulinemi (mungesë e aftësisë për të formuar antitrupa).

 • Dëmtimi i veshkave (sindroma nefrotike)
 • Humbja e proteinave përmes zorrëve në kontekstin e diarresë ujore (enteropatia eksudative)
 • djegie të rënda

Ulja e prodhimit të IgG mund të jetë për shkak të shkaqeve të mëposhtme, ndër të tjera:

 • Infeksionet virale
 • Terapia me rrezatim @
 • kimioterapia
 • Trajtimi me imunosupresorë (barna që shtypin sistemin imunitar)

Çfarë simptomash shkakton mungesa e IgG?

Çfarë duhet të bëni në rast të uljes së IgG?

Sëmundjet e mungesës së antitrupave mund të çojnë në infeksione të rënda dhe për këtë arsye janë shumë të rrezikshme nëse nuk trajtohen. Prandaj, është mirë nëse mjeku i njeh dhe i trajton në një fazë të hershme.

Kur rritet imunoglobulina G?

IgG mund të rritet në sëmundjet e mëposhtme:

 • infeksionet akute dhe kronike
 • kancere të tilla si plazmocitoma (mieloma e shumëfishtë)
 • Sëmundjet autoimune si artriti reumatoid
 • Sëmundjet e mëlçisë: Inflamacioni i mëlçisë (hepatiti) dhe cirroza e mëlçisë

Trajtimi i synuar i sëmundjeve të tilla shpesh normalizon gjithashtu nivelet e imunoglobulinës G në gjak.