Inflamacioni i shpretkës

Përkufizimi Inflamacioni splenik është një inflamacion i indit splenik. Shkaqet e inflamacionit mund të jenë shumë të ndryshme. Ka shumë sëmundje infektive në të cilat preket edhe shpretka. Meqenëse shpretka kontribuon në mbrojtjen imune të trupit, aktiviteti i tij shpesh rritet në sëmundjet infektive sistemike. Ai reagon ndaj inflamacionit dhe… Inflamacioni i shpretkës

Cilat janë funksionet dhe detyrat e shpretkës?

Hyrje Shpretka është një organ që lidhet me qarkullimin e gjakut dhe llogaritet ndër organet limfatike. Kryen detyra të rëndësishme në fushën e pastrimit të gjakut dhe mbrojtjes imune. Gjatë periudhës embrionale, tek fëmijët e palindur, shpretka është e përfshirë në formimin e gjakut. Nëse shpretka duhet të hiqet, për shembull… Cilat janë funksionet dhe detyrat e shpretkës?

Si ta mbështesim funksionin? | Cilat janë funksionet dhe detyrat e shpretkës?

Si ta mbështesim funksionin? Nëse simptoma të reja të tilla si anemia, një çrregullim i koagulimit ose një zmadhim i dukshëm, shpretkë e dhimbshme me presion bëhen të dukshme, gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun e familjes dhe të bëni një diagnozë të saktë dhe, nëse është e nevojshme, terapinë e sëmundjes themelore. Nëse ka një shpretkë të irrituar ose të përflakur, atje… Si ta mbështesim funksionin? | Cilat janë funksionet dhe detyrat e shpretkës?

A mund të jetë fatale infarkti i shpretkës? | Infarkti i shpretkës

A mund të jetë një infarkt splenik fatal? Një infarkt splenik mund të jetë kërcënues për jetën në rrethana të caktuara. Shpesh nuk është infarkti vetë ai që është përgjegjës për vdekjen e personit të prekur, por sëmundjet e mëparshme që shkaktuan infarktin. Për shembull, një tumor ose kancer i qelizave të gjakut. Po kështu, heqja e… A mund të jetë fatale infarkti i shpretkës? | Infarkti i shpretkës

Infarkti i shpretkës

Çfarë është një infarkt splenik? Në një infarkt splenik, një mpiksje gjaku shkakton një bllokim (të pjesshëm) të arteries kryesore të shpretkës, të ashtuquajturës arterie lienale ose një prej degëve të saj. Furnizimi me oksigjen dhe lëndë ushqyese nuk është më i garantuar për shkak të enës së bllokuar. Në varësi të vendit ku anija është e bllokuar, kjo rezulton… Infarkti i shpretkës

Prognoza | Infarkti i shpretkës

Parashikimi Një infarkt i shpretkës bazohet në një çrregullim të qarkullimit të gjakut të indeve dhe zakonisht ndodh brenda pak minutash. Lokalizimi i infarktit dhe vdekja e shoqëruar e qelizave kontribuon ndjeshëm në prognozën. Në zonat e vogla të infarktit, shpretka zakonisht mund të vazhdojë të bëjë punën e saj. Megjithatë, shkaku i infarktit… Prognoza | Infarkti i shpretkës