Sëmundja celiake (intoleranca ndaj glutenit): Terapi

Vështrim i shkurtër Simptomat: të ndryshme; gëlltitja e glutenit mund të shkaktojë diarre, kapsllëk, fryrje, lodhje, dhimbje muskujsh dhe kyçesh dhe/ose ndryshime të lëkurës, ndër simptoma të tjera. Format: Sëmundja klasike celiac, Sëmundja celiacike simptomatike, sëmundje celiacike nënklinike, sëmundje celiac e mundshme, sëmundje celiac refraktare Trajtimi: Gjatë gjithë jetës Dieta strikte pa gluten, kompensimi i mangësive, rrallë me mjekim Shkaku dhe faktorët e rrezikut: Trashëgimia dhe… Sëmundja celiake (intoleranca ndaj glutenit): Terapi

Terapia e sindromës së tunelit karpal: Kirurgjia dhe Co.

Sindroma e tunelit karpal: si funksionon një operacion? Në shumë raste, operacioni është një opsion për trajtimin e sindromës së tunelit karpal. Në të kaluarën, janë krijuar dy procedura kirurgjikale: kirurgjia e hapur dhe endoskopike e sindromës së tunelit karpal. Në kirurgjinë e sindromës së tunelit të kyçit të dorës së hapur, ligamenti i vendosur mbi brazdë kockore në kyçin e dorës (karpal… Terapia e sindromës së tunelit karpal: Kirurgjia dhe Co.

Kanceri i qafës së mitrës: Simptomat, Përparimi, Terapia

Përmbledhje e shkurtër Simptomat: Zakonisht vetëm në fazat e avancuara të kancerit, duke përfshirë gjakderdhjen pas marrëdhënies seksuale ose pas menopauzës, periodat e rënda, gjakderdhje ndërmenstruale ose njolla, rrjedhje (shpesh me erë të keqe ose me gjak), dhimbje në fund të barkut Përparimi dhe prognoza: Zhvillimi me kalimin e viteve; sa më herët të zbulohet dhe trajtohet kanceri i qafës së mitrës, aq më të larta janë shanset për shërim Shkaqet… Kanceri i qafës së mitrës: Simptomat, Përparimi, Terapia

Diskalkulia: Treguesit, Terapia, Shkaqet

Vështrim i shkurtër Simptomat: Vështirësi të rënda në matematikë (tabelat e shumëzimit, aritmetikën bazë, problemet e tekstit) dhe në përpunimin e numrit dhe sasisë, simptoma psikologjike si ankthi i testit, depresioni, ankesat somatike, deficiti i vëmendjes, sjellje agresive. Shkaqet: Deri më tani kryesisht të paqarta, të diskutuara janë çrregullimet e trurit dhe epilepsitë e fëmijërisë së hershme, arsyet gjenetike, një lidhje me një çrregullim leximi dhe drejtshkrimi. … Diskalkulia: Treguesit, Terapia, Shkaqet

Alopecia Areata (Kreisrunder Haarausfall): Shkaqet, terapia

Vështrim i shkurtër Prognoza: Flokët shpesh rriten vetë, por shpesh ndodhin rikthim dhe rënia rrethore e flokëve bëhet kronike. Shkaqet: Me sa duket një reaksion autoimun në të cilin qelizat mbrojtëse të trupit sulmojnë folikulat e flokëve dhe shkaktojnë një reaksion inflamator. Kur të shkoni te mjeku: Nëse ka rënie të shtuar të flokëve me… Alopecia Areata (Kreisrunder Haarausfall): Shkaqet, terapia

Retiniti pigmentoz: Format, terapia

Retinitis pigmentosa: Përshkrimi Retinitis pigmentosa (retinopathia pigmentosa) është një grup i madh sëmundjesh gjenetike të syrit, të cilat të gjitha çojnë në vdekjen graduale të qelizave vizuale në retinë, d.m.th. qelizat e shufrës dhe konit. Çrregullime të shikimit deri në verbëri janë pasojat. Në shumicën e rasteve, të dy sytë sëmuren; në raste të rralla, retinopatia… Retiniti pigmentoz: Format, terapia

Varësia nga droga: Shenjat, terapia

Vështrim i shkurtër Përshkrimi: varësia fizike dhe psikologjike nga një drogë, shpesh qetësues, pilula gjumi dhe qetësues, stimulues Simptomat: humbja e kontrollit mbi kohën dhe kohëzgjatjen e përdorimit, dëshirë e fortë për substancën e varur, neglizhencë e interesave dhe detyrave, fizike dhe psikologjike. simptomat e tërheqjes Shkaqet: Receta e përhershme e barnave që shkaktojnë varësi nga mjeku, keqpërdorimi i… Varësia nga droga: Shenjat, terapia

Çrregullimi Dismorfik i Trupit: Diagnoza, Terapia

Vështrim i shkurtër Diagnoza: Pyetësori i testit psikologjik, përjashtimi i sëmundjeve të mundshme aktuale të shëmtuara Simptomat: Preokupim i vazhdueshëm mendor me mungesën e perceptuar fizike, ndryshimet e sjelljes, shqetësimin psikologjik Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Faktorët psikosocialë dhe biologjikë, përvojat e fëmijërisë, faktorët e rrezikut janë abuzimi, neglizhenca, ngacmimi; kimia e trurit e shqetësuar (metabolizmi i serotoninës) supozohet Trajtimi: Terapia konjitive e sjelljes, trajtimi me ilaçe me… Çrregullimi Dismorfik i Trupit: Diagnoza, Terapia

Fasciiti i shputës: Simptomat, terapia, prognoza

Vështrim i shkurtër Simptomat: Dhimbje në thembër (përkeqësim gjatë rrjedhës), dhimbje në fillimin e mëngjesit, shqetësime në ecje. Trajtimi: Trajtim konservativ me lehtësim, ftohje, qetësues kundër dhimbjeve, për një kohë të shkurtër edhe kortizon, ushtrime streçing, futje këpucësh, splinta, fasho me shirit, fizioterapi me masazh, terapi me valë shoku ekstrakorporale (ESWT), rrezatim inflamacioni me rreze x, trajtim kirurgjik me prerje e hapur. Prognoza: Pas trajtimit konservativ ose… Fasciiti i shputës: Simptomat, terapia, prognoza

Akrofobia: Përkufizimi, terapia, shkaqet

Çfarë është frika nga lartësitë? Frika nga lartësitë (e njohur edhe si akrofobia) i referohet frikës për të qenë një distancë e caktuar nga toka. Varësisht se sa e theksuar është frika, ajo tashmë mund të ndodhë kur ngjitni një shkallë. Frika nga lartësitë është një nga fobitë specifike – këto janë çrregullime ankthi që janë… Akrofobia: Përkufizimi, terapia, shkaqet

Tenosinoviti i De Quervain: Simptomat, terapia

Vështrim i shkurtër Simptomat: Dhimbje poshtë gishtit të madh, veçanërisht kur mbani dhe kapeni; ndonjëherë fërkime dhe kërcitje të prekshme dhe të dëgjueshme; bllokimi i gishtit të madh Trajtimi: Konservativ me imobilizim (ndonjëherë në gips); qetësues lokalë kundër dhimbjeve, ndoshta injeksione anti-inflamatore të kortizonit; kirurgjia në raste më të rënda Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Mbingarkimi dhe ngarkimi i gabuar i kyçit, faktorë të tjerë… Tenosinoviti i De Quervain: Simptomat, terapia