Grow

Produkte

Dyllët për përdorim mjekësor dhe farmaceutik janë në dispozicion në barnatore dhe farmaci si substanca të pastra në cilësinë e farmakopesë.

Struktura dhe vetitë

Dyllët janë gjysmë të ngurta në përzierje të ngurta, lipofile dhe të pastruara të substancave, zakonisht të përbëra kryesisht nga estere me zinxhir të gjatë Acidet yndyrore me zinxhir të gjatë dhe alifatik alkoolet. Ata i përkasin lipide. Rrallë, ato janë të lëngshme në temperaturë dhome (dyllë jojoba) Ato gjithashtu mund të përmbajnë komponentë të tjerë të tillë si steroid, falas Acidet yndyrore dhe të lirë alkoolet. Dyllët kanë origjinë bimore ose shtazore ose prodhohen në mënyrë sintetike. Një përkufizim më i gjerë përfshin grupe të ndryshme të substancave të tilla si hidrokarburet (p.sh., dylli mikrokristalor).

Efektet

Dyllët kanë lëkurë-mbrojtjen, kondicionimin e lëkurës dhe vetitë rigjeneruese të lëkurës. Në përgjithësi nuk janë të destinuara për gëlltitje; disa mund të gëlltiten.

Indikacionet për përdorim

Dyllët përdoren kryesisht në farmaci dhe mjekësi për prodhimin e ilaçeve dhe kozmetikës, për shembull, pomada (baza e vajit), dhe cik balsamet. Si ndihmës farmaceutikë, ato përdoren si agjentë shtresimi, agjentë lustrues dhe shkëlqyes, ndër të tjera. Aplikime të tjera (përzgjedhja):

 • Veshjet e dyllit të bletës për ftohjet
 • Dyllë për heqjen e qimeve
 • Për përgatitjen e ushqimeve të përpunuara, si agjentë ndarës dhe veshës.
 • Aplikime teknike, për shembull, për kujdesin material (druri, makina, këpucët).

Shembuj

Dyllë natyralë:

 • Dyllë blete
 • Dylli Candelilla
 • Dylli nga Carnauba
 • Dylli kinez
 • Dylli i Japonisë
 • Dyllë Jojoba
 • lanolinë
 • gummalak
 • Dylli leshi

Efektet anësore

i mundshëm efektet negative përfshijnë reaksione alergjike.