Radioskopi

Ekzaminimi me rreze X, imazhi me rreze X, radiografia, rrezja x

Rreze rëntgen

Rrezet X janë rrezet elektromagnetike që janë në gjendje të ndikojnë në materien që ata kalojnë. Arsyeja për këtë është fakti që rrezet X kanë veti jonizuese. Kjo do të thotë se ata janë në gjendje të heqin elektronet (grimcat e ngarkuara negativisht) nga atomet ose molekulat.

Si rezultat, krijohen grimca me ngarkesë pozitive. Nëse rrezet X godasin indet njerëzore gjatë rrezeve X, qelizat e organizmit të gjallë mund të dëmtohen përgjithmonë. Rrezet X të emetuara gjatë rrezeve X ndikojnë kryesisht në gjenomin e qelizave të prekura.

Përmes lëshimit të elektroneve individuale, për shembull, struktura e çifteve bazë që përmbahen në ADN ndryshohet. Në shumicën e rasteve, organizmi është në gjendje të riparojë dëmet e shkaktuara nga rrezet X duke vepruar në sistemin natyror të riparimit të ADN-së. Sidoqoftë, me një dozë të lartë të rrezatimit përkatësisht të lartë, ndryshime të tilla të ADN-së mund të ndodhin në një shkallë kaq të lartë sa që një riparim i duhur nuk është më i mundur.

shenjë

Në Gjermani, Urdhëresa e rrezeve X dhe Urdhëresa e Mbrojtjes nga Rrezatimi rregullojnë, ndër të tjera, përdorimin mjekësor të rrezeve X tek njerëzit. Sipas këtyre rregulloreve, rrezet X mund të bëhen vetëm nëse është dhënë një e ashtuquajtur indikacion justifikues (tregues i trajtimit). Kjo do të thotë se shëndetësor përfitimi i një imazhi me rreze X duhet të tejkalojë dëmin e shkaktuar nga rrezatimi.

Kjo është pothuajse gjithmonë rasti, duke pasur parasysh dozat e ulta të rrezatimit të përdorura në makinat e sotme të rrezeve X dhe përmbajtjen e informacionit të një fluoroskopie. Sidoqoftë, nëse ekzistojnë metoda ekuivalente me ekspozim më të ulët të rrezatimit, këto duhet të merren parasysh. Indikacioni justifikues mund të jepet nga mjekë me përvojë me ekspertizën e duhur, nëse ata janë në gjendje të trajtojnë pacientin personalisht në vend.

Sidoqoftë, mjekët jo ekspertë mund të përshkruajnë edhe një ekzaminim me rreze X. Në këtë rast, radiologu kryerës merr përgjegjësi dhe, nëse ai ose ajo nuk sheh përfitimin e trajtimit, mund të refuzojë ekzaminimin. Nëse një mjek bën një tregues justifikues pa parakushtet e nevojshme, kjo mund të përbëjë dëmtim trupor.

Në një klinikë, zyrtari i mbrojtjes nga rrezatimi është përgjegjës për pajtueshmërinë me ligjin, në një sanatorium të organizuar si AG ose GmbH, përgjegjës është drejtori menaxhues. Gjobat do të vendosen për mospërputhje. Në praktikë, lind problemi që edhe asistentët pa përvojë, pa njohuritë e nevojshme të specializuara, duhet të bëjnë indikacione për një ekzaminim me rreze X.

Kjo ndodh, për shembull, në fundjavë kur nuk ka specialist në shtëpi dhe në mënyrë rigoroze, kjo shkel ligjin. Diagnostifikimi radiologjik, pra pa përdorimin e agjentëve të kontrastit, përdoret kryesisht për pyetje në lidhje me skeletin. Isshtë metoda më kuptimplote këtu dhe përfshin relativisht pak ekspozim rrezatimi.

Nga njëra anë, përdoret për të zbuluar ndryshimet në kockat shkaktuar nga dëmtimet: Nga ana tjetër, ndryshimet e kockave për shkak të proceseve inflamatore (osteomielit), sëmundjet metabolike (keqvendosja e gishtave në përdhes), tumoret ose sëmundjet degjenerative (artrozë) mund të zbulohet dhe kursi i tyre të monitorohet. Përveç kësaj, vlerësimi i keqformimeve kongjenitale është një tregues për një ekzaminim me rreze X. Një fushë tjetër e aplikimit të natividiagnostikës është radiografia e toraksit.

Rrezet X janë një mjet i besueshëm diagnostikues këtu sepse ato tregojnë kontrastin midis ajrit dhe ujit. Një tregues është ndikimi i jashtëm i dhunshëm në toraks: Rrezet X japin informacion në lidhje me frakturat e brinjëve dhe lotët në gjatë lesh, përmes së cilës shembet mushkëria. Ajri, akumulimi i ujit dhe ndryshimet në ind mund të zbulohen në mushkëri.

Për shembull, një rreze x tregohet nëse ekziston dyshimi për të pneumoni, tuberkuloz, përhapja e IND lidhës, një seksion ose derdhje pa ajër. Zemër sëmundjet mund të zbulohen dhe specifikohen nga një rreze X: Shtrirja e dhomave individuale të zemrës në imazhin e rrezeve X lejon që të nxirren konkluzione në lidhje me sëmundjen themelore. Në zona e barkut, organet e ndryshme ndryshojnë pak në përmbajtjen e tyre të ujit.

Si pasojë, kontrasti i një imazhi me rreze X është i dobët. Teknika të tjera të imazhit, p.sh.B. Ultratingull ose procedurat tomografike, janë superiore.

Megjithatë, ekziston një indikacion për akut dhimbje barku (dhimbje barku kërcënuese për jetën). Ruajtja e ajrit ose ujit dhe kalcifikimet mund të zbulohen. Rrezet X përdoren gjithashtu diagnostikisht për zbulimin e gurëve në traktin urinar.

Mamografia (Imazhe me rreze X të gjinjve) përfiton nga një rezolucion shumë i mirë. Detaje të caktuara (mikrokalifikime) mund të zbulohen vetëm në rrezet X. Një tregues është pra dyshimi (me prekje ose ndryshime të jashtme) të rritjes tumorale ose kontrolli i p.sh. grupeve të rrezikut të ngarkuar gjenetikisht.

Nëse rrezja X kombinohet me administrimin e mediumit kontrast, ajo mund të përdoret gjithashtu për pyetje të mëtejshme. Në traktin gastrointestinal, mund të zbulohen zhvendosjet e organeve, anomalitë e pozicionit dhe proceset tumorale dhe inflamatore dhe të monitorohet ecuria e tyre. Diagnoza e zorrë e hollë është veçanërisht e rëndësishme, pasi është e vështirë të arrihet me një aparat fotografik.

Sidoqoftë, administrimi i mediumit kontrast gjithmonë mbart rrezikun e komplikimeve të rëndësishme dhe efekteve anësore. Si rezultat, fusha e aplikimit të rrezeve X gjithnjë e më shumë po shtyhet prapa nga procedurat e reja - CT, MRT, ultratingull. Ajo tregohet vetëm në rastet kur nuk ka (ende) asnjë alternativë ose kur çështja nuk mund të sqarohet përfundimisht me procedurat e tjera.

Këto përfshijnë kateterarteriografinë (imazhet e aortën duke futur një kateter) në rastin e sëmundjes okluzive arteriale, flebografia (imazhi i venave duke injektuar mjedis kontrasti) në gjymtyrë në rast të dyshimit trombozë, dhe ekzaminimi funksional ose strukturor i rrugëve të kullimit urinar (duke injektuar ose duke marrë kontrast) në rast të dyshimit të urinës zbaticë, mosmbajtjeje stresi ose transferimet. Një avantazh i rrezeve X mbi procedurat e imazheve sektoriale është se imazhet mund të merren gjithashtu gjatë lëvizjes (ezofag kur gëlltitni, uretër gjatë urinimit) (ekzaminimi dinamik i rrezeve X ose fluoroskopia).

  • Kocka te thyera,
  • Zhvendosjet,
  • Lidhjet e grisura.

Imazhi klasik i rrezeve X: Ka aplikime të ndryshme me rreze X.

Deri më tani aplikacioni më i zakonshëm është imazhi klasik i rrezeve X. Indikacionet për përdorim në ortopedi janë pyetje në lidhje me aparatin mbajtës kockor. Një imazh me rreze x mund të sigurojë shumë informacione rreth kusht of kockat dhe joints.

Në veçanti, imazhi me rreze X është i dobishëm kur bëhet fjalë për pyetje të frakturave të kockave dhe artrozëjoints. Sidoqoftë, vlera informative e ekzaminimit me rreze X është gjithashtu e kufizuar. kërc mund të vlerësohet vetëm në mënyrë indirekte.

Strukturat e indeve të buta zakonisht nuk tregohen. Fluoroskopia me rreze X: Përveç imazhit klasik me rreze X, ekziston edhe fluoroskopia me rreze X. Fluoroskopia me rreze X përdoret në ortopedi sidomos kur kocka do të vlerësohet në tonalitetin e saj tre-dimensional.

Kjo është veçanërisht rasti në kirurgji, p.sh. kur vlerësoni thyerje linjat. Në fluoroskopi, përdoren më pak rrezet X dhe më pas projektohen në një monitor përmes një amplifikatori në mënyrë që rezultati të jetë direkt i dukshëm. Në përgjithësi, impulset e shpejta me rreze X emetohen në vend që të fluoroskopohen përgjithmonë.

Kjo lejon që sasia e rrezatimit të zvogëlohet. Në varësi të kohës së fluoroskopisë, fluoroskopia është më rrezatuese se sa një imazh me rreze X. Tomografia e kompjuterizuar: Tomografia e kompjuterizuar (CT) është një ekzaminim i veçantë që është zhvilluar nga ekzaminimi me rreze X.

Ne i kemi kushtuar një kapitull të veçantë kësaj teme. Mediat e kontrastit: Mediat e kontrastit me rreze X janë lëngje që nuk mund të depërtohen nga rrezet X. Pasoja është që kontrasti i imazhit të rritet.

Mediat e kontrastit përdoren në raste të veçanta të diskut hernie, sëmundjeve të diskut dhe shpesh në kërkimin e tumoreve të kockave, ndonjëherë në kombinim me tomografinë e kompjuterizuar. Rrezet X janë të ashtuquajturat rrezatim jonizues. Rrezatimi jonizues dëmton materialin gjenetik (ADN).

Për shkak të rrezatimit natyror ne jemi të ekspozuar ndaj rrezeve jonizuese çdo ditë. Dëmtimi i rrezeve X varet kryesisht nga lokalizimi i rrezeve X të aplikuara. Duart dhe këmbët janë relativisht të pandjeshme ndaj rrezatimit, ndërsa imazhet e organet e brendshme janë më rrezatuese.

Në secilin rast, rreziqet dhe përfitimet e një procedure diagnostike peshohen me kujdes. Sidomos në rastin e ekzistuese shtatzënësi, treguesi për ekzaminimin me rreze X duhet të kontrollohet me kujdes. Në përmbledhje, rreziku i rrezatimit të ekzaminimeve me rreze X zakonisht mbivlerësohet. Duhet krahasuar ekspozimi i ulët i rrezatimit me rrezikun e një sëmundjeje të lënë pas dore.