Vitamina B5 - acid pantotenik

për të përmbledhur Vitaminat

Ndodhja dhe struktura

Acidi pantotenik ndodh si në kafshë ashtu edhe në produktet e perimeve, veçanërisht me të verdhë, mëlçi dhe veshkë. Përveç kësaj, ajo formohet nga zorra jonë bakteret. Isshtë zhvilluar nga beta Alanin dhe Pantoinsäure.

Më tej Vitamina B5 përmbahet në: Arra, oriz, fruta, perime dhe maja e birrës. Funksioni i tij më i rëndësishëm është si një përbërës i koenzimës A, e cila përbëhet nga acidi pantotenik, cisteina dhe ATP. Koenzima A shërben për shumë substrate për aktivizim, pasi përmban një grup tiol (SH) të pasur me energji. Për shembull, acidet yndyrore aktivizohen (acil-CoA) ose acetati aktivizohet në acetil-CoA, i cili është një substrat kryesor i të gjithë metabolizmit.

Simptomat e mungesës

Ato janë shumë të rralla, pasi acidi pantotenik është shumë i zakonshëm. Nëse ato janë të pranishme, metabolizmin e dhjamit, sinteza e proteinave dhe sistemi nervor preken kryesisht, pasi që neurotransmitter acetilkolinės prodhohet nga acetil-CoA dhe kolina. Vitamina të tretshme në ujë (hidrofilike): Vitamina të tretshme në yndyrë (hidrofobike):

 • Vitamina B1 - tiamina
 • Vitamina B2 - Riboflavina
 • Vitamina B3 - Niacin
 • Vitamina B5 - acid pantotenik
 • Vitamina B6 - Piridoksal Piridoksina Piridoksamina
 • Vitamina B7 - biotinë
 • Vitamina B9 - acid folik
 • Vitamina B12 - kobalamina
 • Vitamina A - Retinol
 • Vitamina C - acid askorbik
 • Vitamina D - Kalcitriol
 • Vitamina E - tokoferol
 • Vitamina K - PhilloquinoneMenachinone