Kreatinë

Prezantimi

Kreatina është një acid endogjen dhe përbëhet nga aminoacidet glicina, arginina dhe metionina. Ajo është gjetur kryesisht në muskujt e skeletit, zemër, tru dhe testikujt. Kreatina luan një rol të rëndësishëm në metabolizmin e energjisë në trup dhe për këtë arsye është gjithashtu një substancë shumë interesante për sportet (shih: Kreatina për ndërtimin e muskujve). Përveç kësaj karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat, kreatina është një nga substancat kryesore kur bëhet fjalë për prodhimin e energjisë.

Efekti i kreatinës

Muskujt skeletorë të trupit të njeriut kërkojnë ATP (trifosfat adenozin) për tkurrjen e tyre. Sidoqoftë, këto depo janë të mjaftueshme vetëm për furnizim të drejtpërdrejtë me energji për dy deri në tre sekonda. Pas kësaj, muskuli duhet të kalojë në burime të tjera të energjisë.

ADP (difosfat adenozin) formohet nga ATP, e cila mund të sintetizohet në ATP me ndihmën e kreatinës. Kjo i jep muskujve përsëri më shumë energji dhe fuqia mund të ruhet. Ky proces i rigjenerimit të ATP luan një rol të rëndësishëm, veçanërisht gjatë ngarkesave të punës me intensitet të lartë me kohëzgjatje të shkurtër.

Gjatë stervitje me pesha dhe veçanërisht gjatë vrapimit të shpejtë, kjo formë e furnizimit me energji hyn në lojë. Sidoqoftë, kreatina gjithashtu nuk është e zbatueshme në të gjitha sportet. Shtimi i peshës i shkaktuar nga mbajtja e ujit mund të jetë një pengesë në sporte të caktuara, të tilla si Taek-Won-Do, ose nuk sjell asnjë përfitim.

Për vrapime të shpejta, trajnime intervale dhe lojëra sportive, kreatina mundëson aplikimin e më shumë fuqisë në më pak kohë. Përveç kësaj, kreatina vonon acidifikimin e muskujve dhe muskujt lodhen më vonë dhe ju mund të performoni për më gjatë. Kreatina është veçanërisht e njohur me vrapuesit e shpejtë dhe në atletikë në përgjithësi.

Por gjithashtu në trajnime me shumë grupe ose trajnime intervale, ju mund të provokoni një rikuperim më të shpejtë përmes furnizimit me kreatinë dhe kështu të stërviteni më shumë. Në trajnimi forca, kreatina ka një efekt të rëndësishëm në rritjen e forcës përmes trajnimit. Me kurat afatgjata të kreatinës, mund të përjetoni nivele të rritjes së forcës deri në 20 për qind me ushqim të mirë, lëng të mjaftueshëm dhe një ekuilibër plani i trajnimit.

Fuqia e shtuar dhe aftësia për tu stërvitur më shumë gjithashtu do të rrisin masën muskulore për shkak të sintezës së proteinave. Përveç këtij efekti, muskuli do të duket gjithashtu më i madh dhe më i përcaktuar, pasi uji ridrejtohet në qelizat e muskujve. Marrja e kreatinës ka gjithashtu efekte pozitive në aftësinë e rigjenerimit.

Për të qenë të saktë, kreatina ka një efekt pozitiv në nivelet e dëmtimit të muskujve gjatë trajnimit. Lëvizshmëria dhe muskujt dhimbje gjithashtu ndikohen pozitivisht. Kreatina gjithashtu duket se ka një efekt pozitiv në tonën tru dhe mundëson të menduarit më të mirë dhe rritjen e aktivitetit njohës.

Në studimet mbi këtë temë, një test matematikor tregoi se marrja e kreatinës zvogëlon lodhjen. Kreatina gjithashtu ka një efekt pozitiv në kohën e reagimit dhe madje mund të çojë në aftësi më të mirë njohëse tek vegjetarianët. Në një studim, antidepressant pacientëve iu dhanë pesë gram kreatinë çdo ditë për tetë javë.

Kreatina ishte në gjendje të rrisë ndjeshëm efikasitetin e ilaqet kundër depresionit. Në adoleshentët në depresion, u vu re një përmirësim deri në 55 përqind. Prandaj kreatina ka një gamë të gjerë të efekteve dhe efekteve pozitive në trupin dhe performancën tonë.

Duhet patjetër të merren parasysh disa aspekte, siç është sasia shtesë e lëngjeve që kreatina sjell me vete. Përveç kësaj, duhet të hani një ekuilibër dietë dhe kombinohen me cilësi të lartë proteinat, karbohidratet dhe yndyrna me perime, fruta, mish dhe peshk. Gjumë të mjaftueshëm dhe shërim në kombinim me një të mirë plani i trajnimit janë gjithashtu pjesë e tij dhe plotësojnë kornizën në të cilën a kurë kreatinë është më efektive.