Sëmundjet e kërpudhave

Prezantimi

Sëmundjet e kërpudhave i përkasin sëmundjeve infektive dhe përfaqësojnë një grup të tretë të madh të sëmundjeve infektive përveç infeksioneve bakteriale dhe virale. Profesioni mjekësor përdor termin mikozë (greqisht: mykes - kërpudhat) për sëmundjet e kërpudhave. Sigurisht, jo të gjitha mijërat e specieve kërpudhore që njohim janë të rrezikshme për njerëzit, por rreth 180 specie mund të shkaktojnë modele sëmundjesh të rëndësishme për njerëzit.

Nga pikëpamja mjekësore, ka kuptim një klasifikim i përafërt i kërpudhave në kërpudha filamentoze (dermatofitet), kërpudhat e lastarëve (maja) dhe myku. Grupi patogjen i kërpudhave ndryshon në disa karakteristika të rëndësishme nga patogjenët e tjerë si p.sh. bakteret or viruset, kështu që opsionet e diagnostikimit dhe terapisë duhet të përshtaten për sëmundje të ndryshme të kërpudhave. Shfaqja e sëmundjeve të kërpudhave i nënshtrohet një spektri të gjerë.

Sëmundjet më të zakonshme të kërpudhave gjenden në sipërfaqe dhe në lëkurë ose thonj. Ata quhen tinea. Këto përfshijnë këmbën e atletit të bezdisshëm, por të padëmshëm. Përveç këtyre mikozave sipërfaqësore, ka edhe infeksione sistemike që prekin të gjithë trupin dhe organet e brendshme. Këto mund të jenë kërcënuese për jetën, por ndodhin pothuajse ekskluzivisht në njerëz të sëmurë rëndë dhe të dobësuar në bazë të sëmundjeve të tjera themelore.

Simptomat

Ashpërsia e saktë e simptomave varet nga patogjeni dhe pamja klinike. Simptoma e përgjithshme më e rëndësishme e sëmundjeve sipërfaqësore të kërpudhave është ndryshimet e lekures. Zakonisht shfaqen si skuqje difuze të rrumbullakët, por edhe njolla.

Lëkura fillon të lëkundet. Në varësi të ashpërsisë, shfaqet një sekret i verdhë-bardhë. Përveç kësaj, të prekurit ankohen për një kruarje ndonjëherë të rëndë, e cila nxit më tej përhapjen e kërpudhave.

qime bie në vende me flokë, mukozat mund të tregojnë veshje të bardha. Sëmundjet e kërpudhave më thellë shkatërrojnë lëkurën. Nëse është një mikozë sistemike, shfaqen simptoma të sëmundjeve të rënda si p.sh. ethe, gulçim, pa ndjenja dhe madje edhe vdekje.

Sëmundjet e kërpudhave shkaktohen nga një numër rrethanash të ndryshme. Ajo që kanë të përbashkët të gjithë është se kërpudhat duhet të jenë në gjendje të hyjnë në trup ose lëkurë në një formë dhe të shumohen atje. Transmetimi bëhet zakonisht përmes kontaktit të drejtpërdrejtë nga njerëzit te njerëzit, mund të ndodhë edhe indirekt.

Shembulli klasik i kësaj është i atletit këmbë kërpudhat, të cilën e ka marrë në një not pishinë Kërpudhat, ose sporet e tij, futen në lëkurë dhe mund të folezohen dhe të shumohen në palosjet ose çarjet më të vogla të lëkurës. Nëse patogjeni bie në kontakt me a gjak enë, mund të zhvillohen infeksione sistemike.

Pas disa kohësh, zhvillohen simptomat tipike të sëmundjeve të kërpudhave. Ekzistojnë një sërë faktorësh rreziku që favorizojnë zhvillimin e një sëmundje sipërfaqësore të kërpudhave. Këto përfshijnë të gjitha rrethanat që ndikojnë në funksionin pengesë të lëkurës ose shqetësojnë lëkurën Sistemi imunitar në funksionin e tij normal.

Në mënyrë tipike, diabet mellitus ose sëmundje okluzive arteriale periferike (paVk) përmenden si faktorë ndikues negativë. Ne rrjedhen e diabet, ndodhin çrregullime të ndjeshmërisë, në mënyrë që lezione të vogla në këmbë të mos vërehen. Për shkak të zvogëluar gjak rrjedha në kontekstin e paVk, lëkura nuk është më plotësisht e aftë të riparojë menjëherë dëmtimet e vogla të lëkurës, në mënyrë që kërpudhat të depërtojnë më lehtë.

Higjiena personale është gjithashtu një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjeve të kërpudhave. Mungesa e higjienës mund të nxisë sëmundjet e kërpudhave. Nga ana tjetër, sëmundjet e kërpudhave të lëkurës ndodhin po aq shpesh tek njerëzit me sjellje të tepërt higjienike.

Lëkura natyrshëm ka një mantel mbrojtës natyral, i cili krijon një mjedis paksa acid. Nëse kjo sulmohet nga larja e vazhdueshme, e bën më të lehtë për patogjenët të depërtojnë në lëkurë. Në disa raste, sëmundjet e kërpudhave transmetohen gjithashtu përmes ajrit kur një person thith sporet e kollitura.

Një shembull i kësaj është aspergillosis, e cila nuk ndodh në njerëz të shëndetshëm. Sëmundje të rënda të kërpudhave ndodhin tek njerëzit me sistem imunitar të dobësuar. Këtu trupi nuk mund të luftojë më infeksionin, në mënyrë që indet dhe organet e thella të sulmohen.