Gjëndra paratiroide

Sinonime në një kuptim më të gjerë Mjekësi: Glandula parathyroidea Beischilddrüsen Korpuskulat epiteliale Anatomia Gjëndrat paratiroide përfaqësojnë katër gjëndra me madhësi thjerrëze që peshojnë rreth 40 mg. Ato janë të vendosura prapa gjëndrës tiroide. Zakonisht dy prej tyre ndodhen në skajin e sipërm (polin) e lobit të tiroides, ndërsa dy të tjerët ndodhen në polin e poshtëm. … Gjëndra paratiroide

Sëmundjet e gjëndrës paratiroide | Gjëndra paratiroide

Sëmundjet e gjëndrës paratiroide Gjëndra paratiroide është thelbësore për mbijetesën; mungesa e plotë (agenezia) nuk është e pajtueshme me jetën. Heqja ose dëmtimi aksidental i korpuseve epiteliale gjatë operacionit të tiroides ose hipoparatiroidizmit mund të ketë pasoja serioze: Ulja e niveleve të kalciumit në gjak çon në hipokalcemi, e cila manifestohet me konfiskime dhe mbingarkesë të përgjithshme të… Sëmundjet e gjëndrës paratiroide | Gjëndra paratiroide

Terapia | Vlerat e gjëndrës tiroide

Terapia Terapia e hiperfunksionimit kryhet kryesisht me ilaçe tirostatike. Ky është emri i dhënë ilaçeve që zvogëlojnë prodhimin e hormoneve tiroide kur nivelet e tiroides janë shumë të larta. Pasi të jetë arritur një gjendje metabolike normale, dmth. "Euthyroid", terapia e mëtejshme varet nga lloji i shkakut: një adenoma autonome, për… Terapia | Vlerat e gjëndrës tiroide

Profilaksia | Vlerat e gjëndrës tiroide

Profilaksia Si profilaksi, vlerat e gjëndrës tiroide mund të kontrollohen rregullisht nga mjeku i familjes. E tëra që kërkohet është një mostër gjaku dhe një ekzaminim në laborator. Rezultatet janë zakonisht të disponueshme disa ditë më vonë. Kripa e tryezës, peshku dhe produktet e qumështit përmbajnë shumë jod dhe duhet të konsumohen rregullisht. … Profilaksia | Vlerat e gjëndrës tiroide