Vitamina B3 - Niacin

për të përmbledhur Vitaminat

Ndodhja dhe struktura

Niacina gjendet kryesisht tek peshku dhe fasulet e kafesë. Interestingshtë interesante që një formë e modifikuar e niacinës mund të prodhohet nga aminoacidi thelbësor triptofan (do të thotë thelbësore që trupi nuk mund ta prodhojë vetë dhe për këtë arsye duhet ta thithë atë me ushqim), por në sasi shumë të vogla, në mënyrë që një furnizim i jashtëm të jetë i nevojshëm . Niacina është një sinonim i acidit nikotinik. Ai përmban një unazë piridine (përmban një atom azoti) në të cilën është bashkangjitur një zinxhir i shkurtër anësor. Vitamina B3 përmbahet gjithashtu në: shpezë, peshk, kërpudha, vezë, mëlçi, produkte integrale, kikirikë, hurma, krunde gruri

funksion

Niacina mund të përshkruhet si një e afërme e riboflavinës. Ashtu si riboflavina, ajo është gjithashtu një përbërës i bartësve të elektronit, por i ndryshëm. Domethënë NAD + dhe NADP +.

Përsëri, këta mund të pranojnë elektronet. Sidoqoftë, në këtë rast, vetëm 1 proton (H +) dhe dy elektrone (e-), i cili korrespondon me një jon hidrid (H-). Kështu, analoge me FAD, zbatohet sa vijon: NAD + à NADH. Kjo do të thotë që NAD dhe NADP janë gjithashtu të përfshirë në një numër të madh reaksionesh dehidrogjenizimi (oksidimesh), ku NAD është një faktor i reaksioneve katabolike (dmth. Degraduese), siç është oksidimi beta (degradimi i acidit yndyror), ndërsa NADP është një faktor i reaksione anabolike (konstruktive). Rruga më e njohur metabolike në të cilën NADP merr pjesë dhe reduktohet në NADPH është rruga e fosfatit pentozë e përmendur më lart.

Simptomat e mungesës

Me një mungesë të theksuar të niacinës ndodh pamja klinike pellagra. Karakterizohet nga dermatiti i triadës së simptomave (pezmatim i lëkurës), diarre dhe çmenduri. Një mungesë e lehtë çon në simptoma të tilla si pagjumësi, humbja e oreksit dhe marrje mendsh. Vitamina të tretshme në ujë (hidrofilike): Vitamina të tretshme në yndyrë (hidrofobike):

 • Vitamina B1 - tiamina
 • Vitamina B2 - Riboflavina
 • Vitamina B3 - Niacin
 • Vitamina B5 - acid pantotenik
 • Vitamina B6 - Piridoksal Piridoksina Piridoksamina
 • Vitamina B7 - biotinë
 • Vitamina B9 - acid folik
 • Vitamina B12 - kobalamina
 • Vitamina A - Retinol
 • Vitamina C - acid askorbik
 • Vitamina D - Kalcitriol
 • Vitamina E - tokoferol
 • Vitamina K - PhilloquinoneMenachinone