Acidi folik

Përkufizimi-Çfarë është acidi folik?

Acidi folik ose i quajtur ndryshe folat i përket vitamina. Më saktësisht, është vitamina B9. Ai merr pjesë në procese të ndryshme në trup dhe nganjëherë është një përbërës i rëndësishëm për ndarjen e qelizave, gjak formimi dhe pjekja e fëmijës në bark. Përmes një të shëndetshëm dhe të ekuilibruar dietë, trupi zakonisht furnizohet me mjaftueshëm vitaminë B9. Në situata të veçanta, të tilla si shtatzënësi, një dozë më e lartë e acidit folik mund të jetë e nevojshme, e cila më pas mund të kompensohet duke marrë tableta të vitaminës B9, për shembull.

Vlerat standarde

Vlerat standarde në gjak të një të rrituri janë përqendrime të acidit folik> 2.5 ng / ml. Një mungesë e acidit folik manifestohet në anemi dhe karakterizohet nga vlera <2.0 ng / ml. Anemi në rastin e mungesës së acidit folik karakterizohet nga një numër shumë i ulët i të kuqes gjak qelizat, si dhe një ndryshim në pamjen e qelizave të gjakut, i quajtur gjithashtu eritrocitet.

Acidi folik merret me ushqim. Kërkesa ditore e acidit folik për të rriturit është rreth 300 mikrogramë. Gjatë shtatzënësi dhe laktacioni kërkesa është rritur. Një përqendrim shumë i ulët i acidit folik në gjak zakonisht mund të kompensohet nga administrimi i tabletave të acidit folik.

Funksioni i acidit folik në trupin e njeriut

Duke ngrënë perime jeshile si fasulet, avokado, shparg dhe spinaqi, njerëzit mund të thithin acid folik. Kjo më pas metabolizohet në trup dhe vetëm atëherë arrin formën e saj aktive. Për shkak të modifikimit të tij, acidi folik ose tetrahidrofolati atëherë është në gjendje të marrë pjesë në procese të ndryshme në trup.

Particularlyshtë veçanërisht e rëndësishme në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, të ashtuquajturat eritrocitet. Acidi folik gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në zhvillimi i fëmijës në bark. Më saktësisht, në zhvillimin e të ashtuquajturit tub nervor.

Kjo është një strukturë pararendëse e tru dhe palca kurrizore. Ajo mbyllet përsëri vetëm pas disa javësh shtatzënësi. Acidi folik këtu ka një funksion të rëndësishëm - një mungesë e acidit folik shpesh çon në një mbyllje të gabuar ose edhe në mungesë të mbylljes. Si rezultat, një mbrapa e hapur e të ashtuquajturës spina bifida ose nje keqformim i fetusit tru mund të ndodhë. Një furnizim adekuat i acidit folik në trup është jashtëzakonisht i rëndësishëm, veçanërisht në shtatzënia e hershme, pasi mund të zvogëlojë shumë rrezikun e defekteve të tubit nervor.