Vitamina B12 - kobalamina

për të përmbledhur Vitaminat

Informacione të përgjithshme

Vitamina B12 (ose kobolamina) është një vitaminë e tretshme në ujë, e cila gjendet kryesisht në produktet shtazore si p.sh. mëlçi ose peshk dhe të cilat trupi i njeriut nuk mund t’i prodhojë vetë. Meqenëse është e rëndësishme për funksione të tilla si ndarja e qelizave dhe formimi i qelizave, gjak formimi dhe gjithashtu për nervor dhe sistemi kardiovaskular, marrja e vitaminës B12 përmes ushqimit është thelbësore. Sidomos veganët që përmbahen plotësisht nga konsumimi i produkteve shtazore shpesh vuajnë nga një rrezik i rritur i mungesa e vitaminës B12.

Ndodhja dhe struktura

As bimët dhe as kafshët nuk mund të sintetizojnë vitaminën B12, vetëm mikroorganizmat, pasi kolonizojnë zorrën, janë në gjendje ta bëjnë këtë. Vitamina B12 gjendet në mëlçi, viçi, peshku (salmon, harengë), djathë, qumësht ose vezë, ndër të tjera. Nevoja për Vitaminën B12 arrin afërsisht.

2 - 3μg dhe është kështu në krahasim me nevojën për Vitamina të tjera mjaft të vogla. Për gratë shtatzëna, kërkesa ditore është disi më e lartë, rreth 4μg. Vitamina B12 / kobalamina është një molekulë komplekse me kobaltin si atomin e saj qendror.

Ai përmban një unazë korrini të përbërë nga katër unaza pirrole (tetrapirrole) dhe një dimetilbenzimidazon. Atomi i kobaltit mund të formojë gjashtë lidhje. Pesë prej tyre janë zënë tashmë brenda molekulës, por me njërën prej tyre mund të lidhë grupe të ndryshme, të cilat atëherë - ky është funksioni i tij - transferon në substrate të ndryshme.

Duke lidhur p.sh. një radikal metil (CH3) në vendin e tij të lidhjes së lirë në kobalt, kobalamina / vitamina B12 mund, për shembull, të transferojë një grup të tillë në substrate të tjera. Për shembull, gjatë remetilimit (ribashkimi i CH3) i homocisteinës në metioninë. Ai gjithashtu mund të riorganizojë grupe të caktuara brenda një molekule, dmth. Shërben si e ashtuquajtura mutaza.

Vitamina B12 është thelbësore për shumë procese dhe funksione në trupin e njeriut. Vitamina B12 është e nevojshme në vendet e mëposhtme në trup:

  • Ndarja e qelizave dhe formimi i qelizave: Këtu është veçanërisht e rëndësishme për gjak formimi.
  • Formimi i substancave trashëguese: Këtu vitamina B12 luan një rol të rëndësishëm biokimik si koenzimë në formimin e ADN-së dhe ARN-së
  • Sistemi nervor: Vitamina B12 është e nevojshme edhe për formimin e mbështjellësve të mielinës (qelizat dhjamore që rrethojnë fijet nervore). Studimet kanë treguar se njerëzit me nivele të ulura përgjithmonë të vitaminës B12 kanë një rrezik të rritur për një kohë të gjatë çmenduri or tru atrofi (tkurrje e trurit).
  • Sistemi kardiovaskular: Këtu vitamina B12 ka një efekt mbrojtës. Përmes aftësisë së saj për të prishur aminoacidin homocistenë, i cili është toksik për trupin e njeriut, vitamina B12 ka një efekt mbrojtës në sistemi kardiovaskular. Homocisteina mund të çojë në formimin e arteriosklerozë në trup.