Vitamina D

Për të përmbledhur: Vitaminat

Sinonime

cholecalciferol

Ndodhja dhe struktura

Kolecalciferoli / Vitamina D është pararendësi i Kalcitriol. Isshtë sintetizuar nga kolesterolit. kolesterolit ndahet në lëkurë nga ekspozimi në rrezet e diellit (dmth. drita UV) dhe kështu bëhet kolecalciferol, që në të vërtetë është vitamina D. Forma aktive, megjithatë, është kalcitriol, emri kimik i të cilit është në të vërtetë 1.25 - dihidroksikolekalciferol.

Kjo do të thotë që kolecalciferoli, i cili prodhohet nga kolesterolit, hidroksilohet në dy vende (në C 1 dhe C 25) (shtohen grupet OH). Kjo ndodh në mëlçi dhe veshkë. Rezultuar kalcitriol është aktiv dhe vepron si një hormon.

Rreth 80% e vitaminës D në trup prodhohet nga vetë trupi. 20% e mbetur duhet të merret me ushqim. Vitamina D3 gjendet në ushqimet e kafshëve, të tilla si peshku, vezët dhe qumështi.

Në të kundërt, vitamina D2 gjendet kryesisht në ushqimet bimore, siç janë kërpudhat. Vitamina D3, ashtu si vitamina D2, shndërrohet në hormonin kalcitriol në trupin e njeriut, prandaj vitamina quhen gjithashtu pararendës të hormonit. Do të dëshironim të theksonim se një temë e veçantë për ushqimin në kolesterol është shkruar për këtë temë.

Funksioni i vitaminës D

Kalcitrioli luan një rol të rëndësishëm në kalcium dhe fosfat bilancit. Për rregullimin e përqendrimit të këtyre dy substancave ekzistojnë tre hormonet, disa prej të cilave veprojnë në mënyra të kundërta për t'u përgatitur për çdo situatë. Prandaj, këtu është një shmangie e shkurtër: Hormoni paratiroide është një nga këto tre substanca.

Sintetizohet në gjëndrat paratiroide dhe lirohet atje kur kalcium niveli në gjak pika. Pasi në gjak, siguron që të rritet kalcium vihet në dispozicion në zorrët, si dhe në veshkat. Kjo do të thotë që më shumë kalcium absorbohet në zorrë (merret nga ushqimi) dhe më pak kalcium ekskretohet në veshka.

Përveç kësaj, Parathormon lëshon kalcium të forcuar nga kockat. Në të njëjtën kohë, megjithatë, siguron - në të kundërt - rritjen e sekretimit të fosfatit përmes veshkave. Pse

Kalciumi dhe fosfati formojnë komplekse (p.sh. në substancën e kockave), një formim i tillë kompleks në gjak do të ishte jashtëzakonisht e pafavorshme, në mënyrë që të parandalohet nga eleminimi i shtuar i fosfatit. Kundërshtari i hormonit paratiroide është kalcitonin. Sintetizohet në qelizat C të gjëndër tiroide dhe shkakton një ulje të nivelit të kalciumit dhe fosfatit në gjak.

Nga njëra anë, përmes sekretimit të tyre të shtuar përmes veshkave, dhe nga ana tjetër përmes riintegrimit të të dy substancave në kockat. Kjo quhet mineralizim i kockave. E treta në pako është kalcitrioli.

Origjina nga veshkë, pasi këtu ndodh hapi i fundit i aktivizimit të tij të përshkruar më sipër. Parathormoni rrit çlirimin e kalcitriolit, kështu që të dy punojnë dorë për dore, si të thuash. Kalcitonin siguron që më shumë kalcium dhe fosfat absorbohen në zorrë dhe më pak kalcium dhe fosfat ekskretohen në veshkë. Në të njëjtën kohë, ajo rindërton të dy përsëri në substancën e kockave, gjë që rezulton në rritjen e mineralizimit. Kalcitonin punon së bashku me hormonin paratiroide duke ri-integruar kalciumin dhe fosfatin që u mor nga kockat, duke i kundërvënë kështu humbjes kockore afatgjatë.