Hipervitaminoza

Çfarë është hipervitaminoza?

Hypervitaminoza është një tejkalim i një ose më shumë vitamina në trup. Kjo e tepërt është shkaktuar nga një marrje e tepruar e vitamina, e cila mund të shkaktohet nga një çekuilibër dietë ose dietik shtesa, për shembull. Hypervitaminoza ndodh kryesisht me tretshëm në yndyrë vitamina, dmth vitaminat A, D, E dhe K. Kjo është për shkak se vitaminat e tretshme në yndyrë ruhen në trup dhe nuk mund të ekskretohen me urinën përmes veshkave si vitaminat e tretshme në ujë.

Unë njoh hipervitaminozën nga këto simptoma

Hypervitaminoza mund të shkaktojë simptoma të ndryshme në varësi të vitaminës së mbidozuar dhe sasisë së mbidozës. Simptomat që ndodhin zakonisht janë: Përveç kësaj ka ankesa në traktin gastrointestinal. Këto shprehen përmes: Për më tepër, ata që preken shpesh ndihen të rraskapitur dhe kanë vështirësi në përqendrim.

Ankesat e përbashkëta me dhimbje ndodhin edhe me shume hipervitaminoza. Hypervitaminoza me vitaminë A gjithashtu shkakton zmadhim të mëlçi, lot në cepat e gojë dhe shqetësime vizuale. Hypervitaminoza me vitaminë C mund të shkaktojë të rënda stomak dhimbje sepse stomaku mund të bëhet acid.

Nëse shumë vitaminë D absorbohet në trup, kjo çon në dëmtimin e veshkave dhe zhvillimin e osteoporozën. Thithja e tepërt e vitaminës K mund të çojë në ndryshime në gjak dhe dëmtimi i mëlçi.

  • Dhimbje koke
  • Zhvatje
  • Disordersrregullime të qarkullimit të gjakut
  • Humbja e oreksit
  • Të përzier
  • Të vjella
  • Kapsllëk
  • Diarre

Hipervitaminoza e shkaktuar nga disa vitamina

Në hipervitaminozën D, ekziston një akumulim i tepruar i substancave që luajnë një rol në ciklin e vitaminë D prodhimi. Këto substanca janë kalcitriol dhe kolecaliferol. Hypervitaminoza D mund të ndodhë në mënyrë akute dhe kronike, dmth. Për një periudhë më të gjatë kohore.

Ndodh nga një nivel rreth 50mg, një kronik nga 1-2mg në ditë për disa muaj. Këto dy substanca nxisin thithjen e kalcium, e cila në rastin e hipervitaminozës me vitaminë D çon në simptoma të shkaktuara nga një tepricë kalciumi në trup. Elektroliti i ndryshuar bilancit çon në shqetësime në veshkë funksion, i cili manifestohet në një sekretim të tepruar të urinës.

Në të njëjtën kohë, personat e prekur kanë një ndjenjë të shtuar të etjes, e njohur gjithashtu si polidipsia, dhe për shkak të mungesës së lëngjeve ekziston rreziku i dehidratim. Përveç kësaj, ka një rritje në gjak presion, dmth hipertension, dhe shqetësime në zemër ritëm. Përveç kësaj, trupi është i stresuar, i cili manifestohet në luhatjet e peshës, lodhje, dhimbje barku dhe çrregullimet e tretjes.

Nëse hipervitaminoza D është zhvilluar në mënyrë kronike, dmth. Me sasi paksa të rritura për një periudhë më të gjatë kohore, dëmtimi i organeve zakonisht është më i theksuar. osteoporosis ndodh, dmth. brishtësia e rritur e kockave, kalcium depozitimi në gjak anije dhe insuficienca renale. Nëse simptomat janë më të rënda, trajtimi duhet të përfshijë kortizon dhe një eliminim të synuar të tepërt kalcium, përveç ndërprerjes së marrjes së vitaminës D.

Hypervitaminoza A ndodh jashtëzakonisht rrallë. Ka më shumë të ngjarë të shkaktohet nga një konsum i tepërt i zgjatur i vitaminës A sesa nga një dozë e vetme e tepruar. Në varësi të sasisë së vitaminës së tepërt të furnizuar, të përzier, të vjella dhe dhimbje koke mund të ndodhë pasi presioni mbi tru rrit.

Në raste të rralla, hipervitaminoza A prek edhe organet e tjera. Në këtë rast, këto përfshijnë mëlçi dhe shpretkë, të cilat reagojnë me një zmadhim, si dhe një zvogëlim të funksionit të tiroides. Herë pas here, mund të ndodhë edhe përhapja e kockave, duke shkaktuar të rënda dhimbje.

Sasia e vitaminës E që konsiderohet zyrtarisht e tolerueshme është 300mg, e cila mund të merret çdo ditë nga një i rritur pa pësuar ndonjë dëm. Nëse kjo dozë tejkalohet, trakti tretës mund të bëhen të pakëndshme me diarre dhe të vjella. Lodhja e shtuar dhe dobësia e muskujve mund të ndodhin gjithashtu.

Meqenëse vitamina E luan një rol të rëndësishëm në mpiksjen e gjakut, hipervitaminoza E është veçanërisht e rrezikshme për njerëzit me çrregullime të mpiksjes. Nëse keni shqetësime të tilla, prandaj duhet të konsultoheni me një mjek për të qenë në anën e sigurt. Hypervitaminoza B12 nuk është e mundur në kuptimin më të ngushtë, pasi trupi mund të kompensojë një tepricë të vitaminës duke e nxjerrë atë me veshkat. Për këtë arsye, vlerat nga të cilat mund të ndodhë një mbidozë e vitaminës janë gjithashtu shumë të ndryshme.

Meqenëse vitamina B12 është e rëndësishme për shumë procese në trup, nuk duhet të shmanget nga frika e një mbidoze. Rrallë mund të vërehen reagime negative ndaj injeksioneve të vitaminës B12 në muskul. Sidoqoftë, këto zakonisht përfshijnë vetëm simptoma të padëmshme, të tilla si një skuqje e përkohshme ose flashes nxehtë.

Në raste të rralla, të përzier, të vjella ose mund të ndodhë edhe marrje mendsh. Një efekt anësor që është vërejtur vetëm në mënyrë sporadike është shoku anafilaktik, dmth një reaksion alergjik të qarkullimit. Për më tepër, ka raste në të cilat një sasi e lartë e vitaminës B12 si injeksion ka çuar në shfaqjen e puçrra fytyre.

Sidoqoftë, besohet se kjo është për shkak të substancave shtesë në injeksion sesa vetë vitaminës B12.

  • Vitamina B12
  • Diarre për shkak të vitaminës B12

Hypervitaminoza B6 mund të shkaktohet vetëm nga një mbidozë artificiale, për shembull me ndihmën e përgatitjet e vitaminave. Kjo sulmon sistemi nervor dhe çon në çrregullime të nerva që mundësojnë prekjen dhe ndjesitë e tjera.

Për më tepër, mund të ndodhin inflamacione të lëkurës, duke përfshirë një formë të caktuar të puçrra fytyre. Studimet kanë treguar se një sasi e tepërt e vitaminës B6 në trup shoqërohet me një rrezik të rritur të gjatë kancer. Megjithatë, kjo u gjet vetëm tek burrat.

Hypervitaminoza C zakonisht nuk është e rrezikshme. Sidoqoftë, meqenëse është një substancë mjaft acide, e cila ndodh për shembull te limonët, marrja e tepërt mund të çojë në hiperaciditet të stomak. Vitamina C duhet të merret si askorbate, e cila është një formë e neutralizuar e vitaminës. Meqenëse vitamina C excretohet përmes veshkave, duhet gjithashtu të tregohet kujdes në rast të veshkë mosfunksionim. Nëse keni një tendencë për të veshkë gurët, një sasi e madhe e vitaminës C gjithashtu mund të shkaktojë dëme.