Biliare

Hyrje Bile (ose lëngu biliar) është një lëng i prodhuar nga qelizat e mëlçisë dhe është i rëndësishëm për tretjen dhe nxjerrjen e produkteve të mbeturinave. Në kundërshtim me keqkuptimin e përhapur se biliare prodhohet në fshikëz e tëmthit, ky lëng prodhohet në mëlçi. Këtu, ka qeliza të veçanta, të ashtuquajturat hepatocite, të cilat janë përgjegjëse për… Biliare

Kanali i tëmthit

Sinonimet kanali biliareKy kanali biliare i përket një sistemi kanalësh midis mëlçisë, pankreasit dhe zorrëve. Në këtë sistem, biliare rrjedh nga mëlçia në duodenum. Në kuptimin më të gjerë, fshikëza e tëmthit gjithashtu mund të llogaritet në sistemin e kanaleve biliare. Anatomia Bile formohet në mëlçi. Përveç ujit, kjo biliare… Kanali i tëmthit

Detyrat e mëlçisë

Hyrje Mëlçia është organi më i madh dhe më i rëndësishëm metabolik i trupit. Ai merr një gamë të gjerë detyrash nga ndarja e substancave të dëmshme, përdorimi i përbërësve të ushqimit, sinteza e enzimeve dhe proteinave të reja që janë thelbësore për mbijetesën e trupit. Humbja e funksionit të mëlçisë mund të… Detyrat e mëlçisë

Detyrat për detoksifikimin | Detyrat e mëlçisë

Detyrat për detoksifikimin Mëlçia është një nga indet më të rëndësishme për biotransformimin. Ky është transformimi i substancave që nuk mund të ekskretohen në substanca të ekskretueshme. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për substancat që janë të dëmshme për trupin, në mënyrë që ato të mos grumbullohen në trup. Shumë substanca të tilla shndërrohen në… Detyrat për detoksifikimin | Detyrat e mëlçisë

Fshikëz e tëmthit

Sinonimet Mjekësore: Vesica biliaris, Vesica fillea fshikëz e tëmthit, kanali i fshikëzës së tëmthit, inflamacioni i fshikëzës së tëmthit, fshikëza prej porcelani Përkufizimi Fshikëza e tëmthit është një organ i vogël i uritur, i cili mban rreth 70 ml dhe ndodhet në fund të mëlçisë në të djathtë barku i sipërm. Fshikëza e tëmthit ka për detyrë të ruajë biliare… Fshikëz e tëmthit

Funksioni i fshikëzës së tëmthit | Fshikëza e tëmthit

Funksioni i fshikëzës së tëmthit Funksioni i fshikëzës së tëmthit është të ruajë dhe përpunojë biliare të prodhuar në mëlçi. Fshikëza e tëmthit formon pikën përfundimtare të kanalit të fshikëzës së tëmthit (Ductus cysticus), përmes së cilës fshikëza e tëmthit lidhet me kanalin biliare të mëlçisë (Ductus hepaticus). Pika në të cilën bashkohen të dy kanalet është… Funksioni i fshikëzës së tëmthit | Fshikëza e tëmthit

Sëmundjet e fshikëzës së tëmthit | Fshikëza e tëmthit

Sëmundjet e fshikëzës së tëmthit Meqenëse biliare përmban substanca të shumta që janë pak të tretshme në ujë, rreziku i kristalizimit rritet. Për të parandaluar formimin e gurëve, është e nevojshme që përbërësit individualë të biliare të jenë të pranishëm në proporcionin e duhur me njëri -tjetrin. Shpesh, një nivel i rritur i kolesterolit (kolesteroli)… Sëmundjet e fshikëzës së tëmthit | Fshikëza e tëmthit

Funksioni i mëlçisë

Sinonimet Mjekësore: përplasja e mëlçisë hepar, qeliza e mëlçisë, kanceri i mëlçisë, cirroza e mëlçisë, mëlçia yndyrore Përkufizimi Mëlçia është organi qendror metabolik i njerëzve. Detyrat e tij përfshijnë ruajtjen e varur nga ushqimi, shndërrimin dhe çlirimin e sheqernave dhe yndyrave, prishjen dhe nxjerrjen e toksinave endogjene dhe mjekësore, formimin e shumicës së proteinave të gjakut dhe biliare, dhe të shumta… Funksioni i mëlçisë

Metabolizmi i karbohidrateve | Funksioni i mëlçisë

Metabolizmi i karbohidrateve Metabolizmi i karbohidrateve në gjuhën kolektive quhet edhe metabolizëm i sheqerit. Disa qeliza në trup, veçanërisht qelizat e kuqe të gjakut dhe qelizat nervore, varen nga një furnizim i vazhdueshëm i sheqerit në gjak (glukozës). Meqenëse njerëzit konsumojnë ushqimin e tyre në intervale me vaktet e tyre të pakta ditore, ata kanë nevojë për një sistem me të cilin mund të ruajnë… Metabolizmi i karbohidrateve | Funksioni i mëlçisë

Detoksifikimi (biotransformimi) | Funksioni i mëlçisë

Detoksifikimi (biotransformimi) Mëlçia është organi i trupit që është veçanërisht i aftë të shpërbëjë toksinat. Ashtu si një impiant i trajtimit të ujërave të zeza, të gjitha substancat nga ushqimi duhet të kalojnë nëpër mëlçi para se të hyjnë në qarkullimin e përgjithshëm të gjakut. Sidoqoftë, jo vetëm lëndët ushqyese, por edhe produktet metabolike të trupit mund të bëhen toksike. Ata janë gjithashtu… Detoksifikimi (biotransformimi) | Funksioni i mëlçisë