Vitamina K2

Prezantimi

Vitamina K është një nga shumë thelbësore vitamina. Ndodh natyrshëm në dy forma të ndryshme - si K1 dhe K2. Ndërsa vitamina K1 gjendet në të gjitha bimët jeshile, vitamina K2 prodhohet nga bakteret.

La bakteret e tonë flora e zorrëve gjithashtu mund të formojë pjesërisht vitaminën dhe kështu të furnizojë trupin me të. Një arsye më shumë për të ruajtur një shëndet të mirë flora e zorrëve. Në një farë mase, vitamina K1 pak më pak aktive mund të shndërrohet në formën K2.

Vitamina K merr funksione të rëndësishme në trupin e njeriut. Si parakusht për formimin e disa faktorëve të koagulimit, ai luan një rol të rëndësishëm në gjak mpiksje. Vitamina K është gjithashtu një faktor ndikues në kalcium bilancit: promovon formimin e kockave dhe parandalon kalcifikimin e tepërt të gjak anije.

Si rezultat, trombozat, zemër sulmet dhe goditjet ndodhin më rrallë. Një efekt mbrojtës në zhvillimin e kancer gjithashtu është themeluar tashmë. Një i shëndetshëm dietë me marrjen e vetëdijshme të ushqimeve që përmbajnë vitaminë K mbron shëndetësor në shumë mënyra dhe mund të bëhet më e lehtë nga shumë këshilla të vogla. Nëse dietë nuk është i mjaftueshëm ose ushqimi nuk mund të konsumohet në sasi të mjaftueshme për të shëndetësor arsye, dietetike shtesa mund të përdoret.

Dozim

Kërkesa ditore e vitaminës K ose K2 është e ndryshme për burrat dhe gratë. Nevoja për meshkuj është 80 μg (mikrogramë), ndërsa grave u duhen vetëm 65 μg. Diapazoni i referencës - diapazoni në të cilin duhet të qëndrojë vlera e vitaminës K në a gjak testi - jo vetëm që është shumë i ndryshueshëm me 0.15 deri 1.5 μg për litër gjak, por gjithashtu varet shumë nga marrja e fundit e ushqimit.

Meqenëse foshnjat e porsalindura fillimisht kanë rezerva të pamjaftueshme të vitaminës K, të gjitha foshnjave u jepet vitamina K gjatë tre testeve të tyre të para rutinë (U1-3). Kjo është bërë nga gojë me një dozë prej 2 mg për ekzaminim. Për të rriturit, aplikohen doza të ndryshme nëse vitamina K do të merret gjithashtu në formë të pikave ose pilulave.

Shuma e saktë duhet të diskutohet gjithmonë me mjekun kurues (familjar). Sidoqoftë, ekzistojnë udhëzime të caktuara që zakonisht ndiqen. Pacientët, të cilët tashmë marrin ilaçe për hollimin e gjakut, duhet të marrin vetëm 45 μg Vitamina K2 ditën në vetvete.

Njerëz të shëndetshëm, të cilët nuk arritën vitin e 50-të të jetës akoma dhe çdo ditë jo më shumë se 2500 njësi Vitamina D marrë, mund të rrisë dozën deri në 100 μg. Nëse ka një histori familjare të sëmundjes vaskulare ose humbjes së kockave (osteoporozën), ose nëse pacienti tashmë vuan nga fazat e hershme të sëmundjeve të përmendura, doza mund të dyfishohet përsëri në 200 μg. Një mbidozë nuk është e mundur tek të rriturit, por është e mundur tek të porsalindurit - verdhëz mund të ndodhë.